Protest zbog ukidanja Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine

Nevladine organizacije iz Srbije okupljene oko Centra za ekologiju i održivi razvoj i Zelenu mrežu Vojvodine uputile su danas javni protest zbog odluke Skupštine Vojvodine da ukine Pokrajinski sekretarijat za zaštitut životne srdine i održivi razvoj. NVO se pitaju kako je moguće da danas, u sred Evrope na koju se neumorno pozivamo, budu ugašeni resori koji predstavljaju ključne korake ka toj istoj Evropi, koja je održivi razvoj shvatila kao svoju alfa i omega strategiju.

18. apr 2011

Nevladine organizacije iz Srbije okupljene oko Centra za ekologiju i održivi razvoj i Zelenu mrežu Vojvodine uputile su danas javni protest zbog odluke Skupštine Vojvodine da ukine Pokrajinski sekretarijat za zaštitut životne srdine i održivi razvoj.
NVO su u saopštenju za javnost ocenile da je „slepa odanost  Beogradskim ’šefovima’ i krojačima naših sudbina bila je dovoljan razlog za nepromišljenim ukidanjem u Vojvodini dva važna sekretarijata – za zaštitu životne sredine i obrazovanje“.
„Kako je moguće da danas, u sred Evrope na koju se neumorno pozivamo, budu ugašeni resori koji predstavljaju ključne korake ka toj istoj Evropi, koja je održivi razvoj shvatila kao svoju alfa i omega strategiju“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je EU zaštitu životne sredine spojila i ispreplela sve resore od privrede, poljoprivrede, turizma do nauke i obrazovanja, a evropski građanin s pravom može da se ponosi jer je direktno svojim uticajem i zahtevima stvorio klimu da sve države vode dobro računa o ovom prioritetu.
NVO smatraju da će „nepotrebna i šeprtljava“ odluka Skupštine Vojvodine imati po zaštitu životne sredine i održivi razvoj Pokrajine „dalekosežne posledice“, jer su se stručnjaci iz ugašenog sekretarijata potrudili da u postojećim okvirima stvore uslove koji mogu da pomognu zaštitu životne sredine.
„Sigurno je da Vlada Vojvodine treba da u ovoj situaciji razmotri kako će se obavljanje rastućih i zahtevnih nadležnosti u pogledu životne sredine ubuduće vršiti, te da barem kada je odluka već pala uključi civilni sektor u dijalog o budućoj politici novouspostavljenog sekretarijata“, piše u saopštenju.
Odlukom o rekontrukciji Vlade Vojvodine, prestali su sa radom sekretarijati urbanizam i graditeljstvo i zaštitu životne sredine i održivi razvoj, a osnovan je novi koji nosi naziv Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.
NVO su najavile da će kroz stalni dijalog sa EU u pitanjima zaštite životne sredine i održivog razvoja izraziti svoju zabrinutost u pogledu prestanka rada posebnog Sekretarijata za životnu sredinu i održivi razvoj i zatražiti procenu potrebnih institucionalnih kapaciteta za sprovođenje svih zakonskih propisa u ovoj oblasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Erotika
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga