Protest zbog presude „Karlovačkom listu“

Novi atak na slobodu medija: presuda zbog prenošenja informacije iz zvaničnog dokumenta

16. apr 2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestuju zbog odluke Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je „Karlovački list“ kažnjen sa 250.000 dinara. Time je potvrđena presuda novosadskog Višeg suda, uz simbolično umanjenje novčanog iznosa kazne. Ovaj medij je zbog kazne doveden pred gašenje.

Presuda je, da podsetimo, donesena zbog navodnog objavljivanja informacije čije poreklo, istinitost i potpunost nisu provereni i objavljivanja fotografije javne ličnosti koja je bila uključena u fizički incident, a o kojem je Policijska uprava obavestila javnost i povodom kojeg je vođen prekršajni postupak. Ukazujemo na to da je tekst napisan na osnovu zvaničnog dokumenta, odnosno saopštenja Policijske uprave Novi Sad, a da su informacije iz teksta potvrđene drugim zvaničnim dokumentima koje je „Karlovački list“, koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dobio od Policijske uprave Novi Sad i Prekršajnog suda u Novom Sadu.

Podsećamo da je članom 82 Zakona o javnom informisanju predviđeno isključenje odgovornosti novinara i medija u slučajevima kada je informacija verno preneta iz dokumenta nadležnog državnog organa. Takođe, članom 45 ovog zakona predviđeno je da saglasnost nekog lica za objavljivanje informacije, u ovom slučaju fotografije, nije potrebna kada je reč o nosiocu političke funkcije. „Karlovački list“ je izveštavao o fizičkom obračunu u kojem je jedan od aktera nosilac javne funkcije i član političke partije.

Ovom prilikom ukazujemo i na presudu Apelacionog suda u Nišu iz januara 2011. godine kojom je novinarka Dragana Kocić oslobođena i kojom je ispravno utvrđeno da “…krivica novinarke nije dokazana i da ugled i čast tužilaca nisu povređeni jer su informacije prenete iz dokumenta nadležnog državnog organa…”. U mnogim predmetima ovakav stav je zauzeo i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

NUNS i NDNV se u potpunosti slažu sa stavom redakcije da je ovo bila tema o kojoj je javnost imala interesa da bude obaveštena. Takođe, smatramo da je način izveštavanja bio u skladu sa svim zakonskim propisima. Važno je reći da su o ovom incidentu, na sličan način, izveštavali i drugi mediji u Vojvodini i Srbiji.

Ovu presudu smatramo ozbiljnim atakom na medijske slobode. NUNS i NDNV su se nadali da će prvostepena presuda biti poništena na Apelacionom sudu, ali do toga nije došlo. U saopštenju koji smo uputili javnosti posle donošenja presude Višeg suda ukazali smo na potrebu da se „medijskim predmetima“ u Srbiji bave stručne sudije, koje poznaju ovu pravnu oblast, ali i iskustva Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i međunarodne akte koje je Srbija potpisala, a koje se tiču slobode medija i njihovih odgovornosti.

NUNS i NDNV će o ovoj presudi obavestiti međunarodne organizacije, jer smatramo da je ona duboko u suprotnosti sa evropskom sudskom praksom.

NUNS i NDNV, 16. april 2011.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga