Protest zbog nasilja nad ženama

Aktivistkinje Mreže „Žene protiv nasilja“ najavile su da će u ponedeljak održati protest ispred Višeg suda u Novom Sadu

24. apr 2014

Aktivistkinje Mreže „Žene protiv nasilja“ najavile su da će u ponedeljak održati protest ispred Višeg suda u Novom Sadu zbog, kako su navele, neefikasnog odgovora institucija na nasilje prema ženama. One su najavile da će pitanjem „Zašto ih nema među nama?“ tražiti odgovornost nadležnih u slučajevima ubistava žena. Protest će biti održan na dan kada će se u Višem sudu održati ročište u krivičnom predmetu koji se vodi protiv Darijana Musića zbog ubistva Vladislave Červenko.

„Ovaj protest ima za cilj da ukaže na neefikasnost Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, kada je reč o prikupljanju svih relevantnih dokaza, povezivanju prethodno činjenog nasilja sa ubistvom i pogrešne kvalifikacije učinjenog krivičnog dela, zbog čega je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje“, navodi se u saopštenju Mreže „Žene protiv nasilja“.

Aktivistkinje su ukazale i na propuste u postupanju Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, jer se nije sa dužnom pažnjom postupalo po krivičnim prijavama koje su prethodile tragičnom događaju, i na taj način sprečilo da mlada žena bude ubijena.

One su ocenile da su i u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima nasilja nad ženama, institucije zakazale.

„U Srbiji su u 2013. godini ubijene 43 žene, a skoro trećina je prijavljivala nasilje nadležnim institucijama. Vladislava Červenko bila je jedna od njih. Efikasnim reagovanjem institucija ovo ubistvo i mnoga druga su mogla biti sprečena“, navele su organizatorke protesta.

Iz Mreže „Žene protiv nasilja“ podsećaju i da se rad zaposlenih u državnim institucijama finansira sredstvima poreskih obveznica i obveznika i da zbog toga sa punim pravom postavljaju pitanje odgovornosti.

„Insistiramo na utvrđivanju lične odgovornosti za nepostupanje ili neadekvatno postupanje konkretnih zaposlenih u institucijama koji nisu preduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi sprečili dalje vršenje nasilja prema ženama“, istakle su aktivistkinje.

Aktivistkinje Mreže “Žene protiv nasilja” su pozvale sve Novosađane i Novosađanke da im se u ponedeljak u 10 časova pridruže na mirnom protestu ispred zgrade suda u Novom Sadu, kako bi se zajednički pozvalo na preuzimanje odgovornosti za nepružanje zaštite sada pokojnoj Vladislavi Červenko.

Ž. M.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga