Protest zbog namere SOKOJ-a da naplati autorska prava za besplatnu svirku u Bečeju

"SOKOJ tumači zakon na svoj način”

20. juna 2015

Siniša Tomić iz neformalnog udruženja za promociju umetnosti “Majti, majti Bečej” izjavio je danas da je predstavnik organizacije za zaštitu autorskih prava SOKOJ tražio od njih da plate za autorska prava bendova koji će večeras besplatno svirati u tom gradu.

Tomić je za Autonomiju rekao da im SOKOJ nikada nije tražio takvu vrstu naknade za autorske bendove koji sviraju besplatno.

“Na osnovu logike i zdravog razuma, potpuno je jasno da ne treba da se plaća naknada za autorska prava ukoliko su u pitanju autorski bendovi, koji će svirati svoje pesme, i to besplatno. Ali, očito je da SOKOJ tumači zakon na svoj način”, ocenio je Simić.

Dodao je da u potpunosti podržava princip zaštite autorskih prava, ali ne i u ovom slučaju, i upitao na osnovu kojih kriterijuma je SOKOJ “paušalno razrezao” cifru koja treba da se plati, kada koncert niko iz te “takozvane neprofitne organizacije” nije ni odslušao, jer se održava tek večeras.

“To je isto kao da neko ko napravi svoju izložbu slika, traži nadoknadu za autorska prava”, rekao je Simić i dodao da će večerašnji koncert biti održan, ali da sledeće slične koncerte neće moći da organizuju zbog SOKOJ-a.

Na večerašnjem koncertu u zgradi pozorišta u Bečeju nastupiće Stage Bottles iz Nemačke, Fiskalni račun iz Srbije i White Stain iz Slovenije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga