Protest zbog držanja u pritvoru mađarskih mladića

Predsednici Višeg suda u Novom Sadu Zori Jamušakov uručena je peticija sa 870 potpisa, kojom potpisnici ukazuju na pov…

13. feb 2013

Predsednici Višeg suda u Novom Sadu Zori Jamušakov uručena je peticija sa 870 potpisa, kojom potpisnici ukazuju na povredu zakona u slučaju mladića koji se nalaze u pritvoru, jer, su osumnjičeni da su učestvovali u međunacionalnom incidentu.

Reč je o sedam mladića mađarske nacionalnosti iz Ade, Bečeja i Temerina, koji su uhapšeni 22. decembra prošle godine i još uvek se nalaze u pritvoru.

Peticiju su potpisali njihovi roditelji, ali i građani iz Vojvodine i iz inostranstva i koji se još uvek se nalaze u pritvoru, kao i građani iz Vojvodine i iz inostranstva.

U tekstu peticije se navodi da građani na ovaj način žele da protestuju zbog brojnih povreda zakona u istražnom postupku, koje dovode u pitanje pravičnost postupka i nepristrasnost postupajuće policije, tužilaštva i suda.

Potpisnici peticije su skrenuli pažnju da je u ovom predmetu, koji će ubrzo doći na raspravu, za predsednicu sudskog veća imenovana sudija Zdenka Stakić, koja je 2005. godine donela presudu u poznatom slučaju „temerinskih mladića“, kada je petorici optuženih izrekla kaznu od ukupno 61 godine zatvora.

Oni su osuđeni jer su na brutalan način zlostavljali jednog čoveka u Temerinu, zbog dugova za drogu.

U peticiji je od predsednika Višeg suda u Novom Sadu zatraženo da umesto sudije Zdenke Stakić imenuje novog sudiju koji će voditi postupak.

U peticiji se navodi i da je jedinog osumnjičenog srpske nacionalnosti u ovom slučaju sudsko veće nedavno pustilo na slobodu, a da njegove drugove srpske nacionalnosti, koji su navodno gonili i tukli mladiće mađarske nacionalnosti, policija nije čak ni privela.

„I laicima je očigledno da se priprema montirani proces“, navodi se u tekstu peticije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga