Protest: Umesto lignita održivi izvori energije

Akcija se istovremeno desila u Nemačkoj, Grčkoj i Srbiji, sa naročitim akcentom na Srbiju i Grčku u kojima KfW plasira kredite za razvoj lignita

15. avg 2013

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i druge ekološke NVO iz Srbije, zajedno sa „Klima alijansom“ iz Nemačke pozvale su danas nemački KfW i Vladu Republike Srbije, kao dugogodišnjeg partnera ove banke, da umesto klimatskih i ekološko neodrživih investicija u dalje razvijanje eksploatacije lignita u Srbiji podrže razvoj obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost.

Danas u 10 časova je ispred kancelarije nemačke investicione banke KfW u Beogradu, održan protestni skup protiv ulaganja u ugalj. Tom prilikom pušteni su u vazduh crni baloni koji simbolišu zagađenje vazduha od sagorevanja uglja. Akcija se istovremeno desila u Nemačkoj, Grčkoj i Srbiji, sa naročitim akcentom na Srbiju i Grčku u kojima KfW plasira kredite za razvoj lignita.

Centar za ekologiju i održivi razvoj, partnerske organizacije i eksperti smatraju da se smanjivanje siromaštva, energetska samostalnost i sigurnost u Srbiji mogu postići jedino diverzifikacijom investicija u energetsku efikasnost, u lokalne obnovljive izvore energije i stvaranje preduslova za decentralizaciju energetske proizvodnje i potrošnje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga