Protest u Zrenjaninu: Voda svakom – profit nikom! (VIDEO)

"Pitanje vode postalo je klasno pitanje"

18. sep 2021

Više stotina građana Zrenjanina okupilo se danas u centru grada na novom protestu sa kojeg su ponovo zatražili da nadležni reše problem neispravne pijaće vode, koji taj treći po veličini grad u Vojvodini ima već 17 godina.

Građani su se okupili kod hale sportova, odakle su u koloni prošetali do centra grada, gde su razvili veliki transparent na kojem piše “Zrenjanin je žedan”.

Oni su duvali u pištaljke i negodovali prilikom pominjanja vlasti.

Nosili su i transparente “Hoćemo vodu”, “Voda svakom – profit nikom”, “Dokle da čekamo”, “Kanda imamo tekući problem”, “Voda se pije iz česme a ne iz balona”, “ZR Votergejt”, “Dovedite vodu sa Karpata, samo je dovedite”.

Na čelu protestne kolone bile su četiri devojke sa dobošima.

Oni su građanima delili letke u kojima su istakli svoje zahteve da dobiju zdravstvenu ispravnu pijaću vodu iz česmi, dve litre vode po domaćinstvu kao prelazno rešenje dok problem pijaće vode ne bude rešen, odgovornost svih onih koji su proteklih godina učestvovali u propasti fabrici vode, uključivanje javnosti u rešavanje problema.

Zatražili su od Vlade Srbije da poništi izmene Zakona o komunalnim delatnostia iz 2018. godine, koji je, prema njihovim rečima, promenjen samo zbog zrenjaninske fabbrike vode, kako bi se i privatnim investitorima omogućilo da učestvuju u komunalnim delatnostima.

Oni su delili i plakat koji je pre 10 godina tada opoziciona Srpska napredna stranka delila građanima Zrenjanina i putem kojeg ih je obaveštavala da gradska vlast nije sposobna da reši problem pijaće vode u Zrenjaninu.

Te plakate su ostavili i ispred Gradskle kuće, kao i balon žute vode, koju su natočili iz zrenjaninskih česmi, sa naptipso “Dokle da čekamo”.

Mišo Živanov iz neformalne organizacije ZRAK rekao je da građani protestuju jer im je svako ljudsko dostojanstvo pogaženo i jer više nemaju izbora i nade da će se bilo šta promeniti nabolje u ovom gradu.

“Ovde smo da pokažemo da nemamo više šta da izgubimo jer su nam sve već oduzeli vlastodršci. Oni koji nemaju hrabrosti da izađu pred vas i kažu vam u lice da su sposobni samo da zauzimaju fotelje, funkcije, upravne odbore, da preleću iz stranke u stranku, za dobro uhlebljenje svojih ekipa. Ovde smo zato što oni ne rade svoj posao za koji ih mi plaćamo, ovde smo zato što tražimo osnovno ljudsko pravo na vodu! A oni ne rade ništa!”, ocenio je Živanov.  

On je upitao kako je moguće da gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura jutros rekao da je “dobro” što je raskinut ugovor s fabrikom vode i da Zrenjanin i vodovod neće trpeti posledice tog ugovora.

“Ako je toliko bio štetan ugovor zašto se toliko čekalo na raskid i zašto se planira novi ako je prethodni bio loš? Gde su rezultati komisija vodovoda i gradonačelnika u vezi fabrike vode? Dok oni ne trpe posledice, trpimo mi i to već 17 godina. Dosta nam je više demagogije i praznih priča!”, poručio je Živanov.

Bekim Rukeci iz ZRAK-a rekao je d su građani odlučili da se više ne bore za vodu i pravdu preko društvenih mreža, jer rečima na mrežama ništa ne dobijamo.

“Pitanje vode u Zrenjaninu nije više ni političko ni stranačko, pitanje vode u Zrenjaninu je postalo klasno pitanje. Imaš para – piješ čistu vodu, nemaš para – pij česmovaču pa kako ti bude. Mi se nećemo umoriti. Zato što se borimo za pravdu, za jednakost svih i zato što nas je sve više i više. I najvažnije: više se ne bojimo da se borimo!”, ocenio je Rukeci.

Ivana Gordić (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Krečenje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga