Protest u Subotici uz poruke podrške LGBT zajednici

"Nemamo prava, jer volimo"

18. apr 2017

Grupa mladih okupila se večeras 14. put na protestu „Protiv diktature“ u centru Subotice i poručila vlastima da LGBT parovi u Srbiji nemaju pravo na brak na ljubav, i decu, i da obrazovanje, mediji i kultura u Srbiji sve više gube značaj.

Jedna od govornica na protestu rekla je da ima 25 godina, da želi dete i da bi to trebalo da zvuči logično, realno i izvodljivo, dok u njenom slučaju i slučaju njene partnerke to nije slučaj zato što su gej.

„Prvi razlog je zato što sam lezbejka. Nemam prava da sklopim brak, kao ni partnerstvo sa ljubavlju svog života. Ako se razboli, nemam prava da je posetim u bolnici – jer ja nisam deo njene porodice, iako živimo zajedno. Ako ostane bez posla, ne može da bude prijavljena na moje zdravstveno osiguranje, jer nije deo moje porodice, iako je volim najviše. Ako se desi najgore, ona ne može da nasledi moju imovinu, jer nije moja porodica, iako bih joj čak i srce dala“, kazala je ona.

Dodala je da one nemaju pravo ni da imaju dete koje bi, kako kaže, odrastalo u harmoničnoj porodici, okruženo ljubavlju, pažnjom i požrtvovanošću.

„Nemamo prava, jer volimo, ali ne onaj pol koji bi bilo ‘normalno’ i ‘zdravo’ da volimo. Svest građana o deci iz LGBT porodica najčešće glasi – ne želim da mi dete svakodnevno trpi verbalno i fizičko nasilje – a sve proizilazi iz porodice i obrazovanja“, rekla je ona.

Istakla je da je obrazovni sistem u Srbiji iz dana u dan sve gori, dok se profesorima oduzimaju prava, navodeći da život obolele dece zavisi od SMS poruka, da deca nisu bezbedna, a da je sudstvo korumpirano.

„Ne želim da život mog deteta zavisi od volje lekara, dužine liste čekanja ili dubine mog džepa. Ne želim da se pitam da li je diploma lekara prava ili kupljena. Brine me da li ću ikad mirno spavati kada svoje dete pustim u grad sa društvom i da li će me probuditi policija jer ga je neka pijana neodgovarna osoba pregazila, a ta osoba neće odgovarati za svoj užasan čin jer će je moćni otac izvući iz problema“, rekla je ona.

Ocenila je da mediji i kultura u Srbiji gube značaj i autoritet u društvu i upitala kako deci objasniti „šta je posao starlete“.

Prema njenim rečima, deci sutra treba objasniti i zbog čega postoji velika razlika u finansijskoj moći među ljudima.

Ona je upozorila da je fejsbuk grupa Narod protiv obojene revolucije danas objavio post sa njenom fotografijom sa protesta i fotografijom sa konferencije za novinare Liberalno-demokratske partije u Subotici (LDP) čija je ona bivša članica, gde je označena kao organizatorka protesta u Subotici i optužena da je članica lokalnog odbora LDP-a, te da je „nezadovoljni student i čest posetilac evropskih gradova i ostrva u Mediteranskom moru“.

„U narednom periodu radićemo na otkrivanju svih vođa protesta u Srbiji koji se kriju iza raznih organizacija“, navedeno je u postu ove fejsbuk grupe.

Ona je rekla da će se, zbog objavljivanja lažnih informacija putem postova na ovoj fejsbuk stranici, obratiti nadležnim organima.

Za sutra je najavljeno novo okupljanje ispred zgrade Narodnog pozorišta u 19 časova.

(Beta, foto Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga