Protest u Subotici: Najviše nedostaje ljudska sloboda

"Ja nisam heroj, niti ću postati, ali kažem – dosta”

22. feb 2019

Više stotina građana podržalo je treći građanski protest “Jedan od pet miliona” koji je večeras održan u Subotici.

Glumac Narodnog pozorišta u Subotici Arpad Černik izjavio je večeras da mu najviše nedostaje elementarna ljudska sloboda.

On je podsetio na studentske proteste u Pekingu u kojima je pre 30 godina masakrirano više hiljada studenata.

“Sećate li se čoveka sa cegerom u ruci koji je stao pred tenkove, sam, i zaustavio ih, pa makar na kratko vreme. Ovaj čovek nije krenuo od kuće sa idejom da će biti heroj, nego je u jednom trenutku jednostavno rekao – dosta! Ja nisam heroj, niti ću postati, ali kažem – dosta”, rekao je Černik.

On je poručio građanima da se ne ljute na one koji večeras nisu na protestu, ali da ih upitaju – “Tebi je dobro da ti uskraćuju elementarna ljudska prava? Tebi je dobro da se satires od posla, a da pri tom, gladuješ? Tebi je dobro što nemaš pravo ni na elementarno i objektivno informisanje? Tebi je dobro što ti ukradu glas ili te prisiljavaju da glasaš protiv svojih ubeđenja? Tebi je dobro što te terorišu? Tebi je dobro što ovde ne postoji pravna država? Tebi je dobro što tvoje dete nema budućnost? Tebi je dobro što naš grad umire, umesto da bude privredni i kulturni centar regiona? Kada će tebi doći trenutak kad ćeš sa cegerom u ruci, sa kilogram hleba, 100 grama parizera i jeftinom paštetom stat ii reći – dosta!”

Černik je takođe poručio građanima da podsete svoje sugrađane da “hrabri ginu jednom, a kukavice hiljadu puta”.

Producent Goran Šušljik, koji je pre 49 godina prohodao prvi put u Subotici, rekao je da večeras šeta za zdravlje svoje dece, da i sebe i njih podseti zašto su prohodali.

“Večeras ovde želim da šetam, ne uprkos nekom, tu sam večeras da bih rekao svom strahu da me više ne plaši. Šetam za svoje pravo da šetam. Šetam za svoju vodu koja nestaje, za vazduh koji će moći da se diše, šetam za zakon, za pravdu, za žene i muškarce, za decu koja su bolesna, da se bore na miru, uz pomoć roditelja, terapija, lekara, a ne lažnih mesija i selfija”, kazao je Šušljik.

On je dodao da ne šeta protiv vlasti. Ni za opoziciju, već želi da se o njoj i njima izjasni na pravednim i slobodnim izborima.

“Šetam zbog svoje odgovornosti za vlastiti život. Šetam zbog dužnosti koju osećam kao građanin, u odnosu na Ustav i svoja prava propisana tim Ustavom. Šetam za pravo građana da ne budu zastrašeni. Šetam za svaki jezik koji se govori u mom rodnom gradu, za slobodu misli i govora. Za pravo na dostojanstven rad i starost. Želim svima vama ponovo pravo na želje, na posao, na dostojanstvo i na lepotu. Šetam večeras kao građanin koji želi da slobodno ponovo prohoda”, kazao je Šušljik.

Filmski radnik i muzičar iz Subotice Petar Mitrić podsetio je da su u poslednjih 30 godina građanima manipulisali, „manje-više, iste njuške“.

“Zbog čijih smo grešaka i ubijali i ginuli, izlazili iz Evrope i u nju se vraćali. Ne davali, pa davali Kosovo, oslobađali, pa ukidali medije, ubijali, pa žalili premijera, ali svakako, gubili zajedničku imovinu, zdravlje, dom, prijatelje i dostojanstvo. Godinama su nas svađali po nacionalnim, partijskim, verskim i drugim osnovama. Nakon niza zlih godina, stigli smo do najgorih koje su pune mržnje. Jedini razlog zbog kojih ova zemlja opstaje jesu građani koji odlaze na posao i svoju dužnost obavljaju savesno i časno”, kazao je Mitrić.

Prema njegovom mišljenju, na čelu svih javnih preduzeća postavljeni su potpuni diletanti, po partijskom nalogu, kako bi održali kontrolu nad zaposlenima, a imovinu predali na raspolaganje povlašćenima.

Podsetio je da ovaj protest nema vođu, već da je ovo građanski protest svih građana.

“Ovaj protest je poziv svima nama da stvorimo društvo po meri čoveka u kojem će građanin biti na prvom mestu”, kazao je Mitrić.

On je pozvao sindikate, udrženja građana i sve časne i poštene ljude na ulice, da povrate pogažena prava, dostojanstvo građana i da zajednički sastave plan za povratak otete države.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga