Protest u Novom Sadu: Srbija se umiriti ne može

"Srbija nije Vučićeva prćija”

07. apr 2017

Više hiljada studenata, mladih ljudi, penzionera i drugih građana Novog Sada krenulo je večeras oko 18.30 u petu po redu protestnu šetnju “protiv diktature”, a na početku su poručili da protesti neće prestati dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Protest je počeo minutom ćutanja za pilote Vojske Srbije, koji su danas poginuli.

Pored uobičajenih transparenata, demonstranti danas nose i transparente “Srbija se umiriti ne može”, “Srbija nije Vučićeva prćija”, “Dok vladaju amateri, stradaju proleteri”, “Neću da budem jeftina radna snaga”, “RIK – republička izborna krađa”.

Protest Novi Sad Peti dan foto Maja Ledjenac2Student Miran Pogačar pozvao je sve da se pridruže sutrašnjem protestu sindikata vojske i policije u Beogradu.

Radijski voditelj Daško Milinović, ispred inicijative “Spasimo Kinesku četvrt” i kolektiva Društveni centar, rekao je da je danas gradska vlast u Novom Sadu još jednom pokazala da ne haje za mišljenje građana, pošto je odbacila sve njihove primedbe na plan regulacije Kineske četvrti, u kojem se nalaze različiti alternativni kulturni sadržaji.

“Očito, neko je bacio oko na Kinesku četvrt i od nje hoće da napravi još jedan besmislen projekat, nekakav tržni centar ili nešto slično, pod plaštom projekta Novog Sada kao Evropske prestonice kulture (EPK). Preko projekta EPK samo su poslušnicima napunili džepove. Njima ne trebaju mladi koji razmišljaju, koji su kreativni i koji hoće da se pobune već oni koji će ih slušati”, kazao je Milinovć.

Dodao je da su protesti “borba protiv opšteg besmisla” i poručio da oni ne smeju da stanu.

Protest Novi Sad Peti dan foto Maja Ledjenac3jpgNa čelu kolone građani nose velike transparente “Protiv sistema”, “Stop Vučiću” i Sačuvajmo Knesku četvrt”. Jedan od velikih transparenata nose penzioneri, a na čelu kolone su i dobošari.

Studenti se kreću centralnim gradskim ulicama, zvižde i uzvikuju “Av, av, av”, “Dole vlast”, “Vratite penzije”.

Studenti zahtevaju smenu članova Republičke izborne komisije zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, semu članova Regulatnornog tela za elektronske medije zbog nereagovanja na više stotina prijava, smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, zbog predizborne blokade rada skupštine i tako obustavila informisanje građana i ućutkala opozicju.

Protest Novi Sad Peti dan penzionerei foto Maja Ledjenac3Zahtevaju i smenu glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije (RTS) i urednika informativnog programa RTS-a, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata, a iz istih razloga i smenu vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika prvog programa i vršioca dužnosti direktora programa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga