Protest u Novom Sadu: 13. aprila masovno u Beograd

Ponovo emitovan Građanski dnevnik

29. mar 2019

Govornici na protestu “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu pozvali su večeras sugrađane da u što većem broju dođu na veliki građanski protest 13. aprila u Beogradu koji će se držati pod nazivom “Milion” (Mi ili on).

“Ostale su još dve nedelje da ispune vrlo jasne zahteve”, rekao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović na protestu na trgu ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Podsetio je da učesnici protesta zahtevaju slobodne izbore i slobodne medije, kao i ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Veselinović je rekao da građani zahtevaju slobodnu Radio-televizije Vojvodine.

On je ocenio da je “medijski mrak” u Vojvodini još gušći nego u ostalim delovima Srbije.

“Novi Sad je postao veš mašina za pranje prljavog novca Mila Đukanovića, mafijaša sa severa Kosova, iz oba entiteta Bosne i Hercegovine, a naročito iz jednog. U Novom Sadu na vlasti nije komunalna koalicija, kao što kažu neki iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, već kriminalna koalicija. Vojvođansku zemlju grabe Vučićevi Arapi, a vojvođanski paori će postati robovi i kmetovi. Nacionalizovaćemo svaki pedalj na taj način otete zemlje”, poručio je Veselinović.

On je rekao da nova vlada kao prvu stvar koju treba da uradi jeste da oduzme nacionalnu frekvenciju televiziji Pink.

Balerina Narodnog pozorišta iz Beograda Bojana Leko kazala je da građani žele što pre da “vide leđa štetočinama, kriminalcima i izdajnicima Srbije”.

“I patrijarh je bruka i sramota vere”, rekla je Bojana Leko a demonstranti su na svako pominjanje patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja bučno negodovali i zviždali.

Optužila je predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da raspiruje tenzije i javno preti.

“Diktator mora pasti”, poručila je Bojana Leko, koja je na prošlim lokalnim izborima u Beogradu bila kanidatkinja za odbornicu Nove stranke.

Demonstranti su nosili zastave Srbije, dve svezane zastave Vojvodine i Srbije, plavu zastavu “Novi Sad – slobodan grad”, transparent sa likom Davida Dragičevića, mladića koji je ubijen u Banjaluci, transparent “Novi Sad, zašto ćutiš? Ko je ubio Milovana Ilića – Mikija”.

Demonstrantima su se na Pozorišnom trgu pridružili studenti Novosadskog univerziteta, a na čelu studentske kolone bio je transparent “Položićemo i ovaj ispit”.

Ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine, kao i prošlog petka, „emitovan“ je sa kamiona Građanski dnevnik u kojem su učesnici protesta obavestili javnost o najvažnijim događajima u gradu i društvu, a o kojim, kako su kazali, javni medijski servisi i ostali mediji pod kontrolom režima nisu izveštavali objektivno i profesionalno, ili nisu izveštavali uopšte.

Demonstranti su oštro protestovali zbog toga što rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine nije ispunilo ni jedan zahtev demonstranata.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga