Protest u Nišu: Ako se drznete da date aerodrom to nije kraj

"Ne može se o dobrobiti Nišlija odlučivati u centrali negde gore"

25. apr 2018

Oko 10.000 građana Niša protestovalo je danas na centralnom gradskom trgu zbog namere gradske vlasti da državi bez naknade ustupe aerodrom „Konstantin Veliki“.

Predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je da je lista argumenata protiv „poklanjanja aerodroma dugačka“.

„Niko nema pravo da poklanja nešto što nije njegovo. Niš ume da upravlja aerodromom. Aerodrom već tri godine posluje sa dobitkom“, rekao je Jovanović.

On je kazao da država ne mora „da otme aerodrom da bi investirala“.

„Ne damo naše jeftine letove. Nećemo da Niš plaća penale zbog skupe koncesije (za beogradski aerodrom)„, rekao je Jovanović.

On je poručio odbornicima Skupštine grada Niša da je na njima odgovornost prilikom glasanja i da nemaju pravo da poklanjaju ono što su preci Nišlija gradili.

„Ako se drznete da date aerodrom, to nije kraj, već početak priče. Obratićemo se Evropskoj komisiji„, rekao je Jovanović.

Pokretač protesta u Nišu Miloš Bošković rekao je da će odbornici jednoga dana morati da objasne svojim komšijama zbog čega su 2018. glasali za poklanjanje aerodroma.

„Koliko nas je danas ovde jasno pokazuje kakav je naš stav o tome čiji je niški aerodrom. Ovo jasno govori da nećemo dati aerodrom“, rekao je Bošković.

Profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Tatjana Paunović pitala je zbog čega država ne može da uloži pare građana Niša u niški aerodrom.

Ne može se o dobrobiti Nišlija odlučivati u centrali negde gore. Odbornici moraju da odlučuju, oni moraju da budu Nišlije kao i mi, a ne marionete partije“, kazala je Paunović.

Predstavnik Udruženog pokreta slobodnih stanara Rastislav Dimić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas priznao da je aerodrom u Nišu pitanje o kojem moraju da odlučuju niški odbornici.

„To je jedna naša mala pobeda, a izvojevali smo je jer se nismo delili po partijskoj pripadnosti“, rekao je Dimić.

On je dodao da glavna bitka tek predstoji jer se za 3. ili 4. maj planira zasedanje Skupštine grada i pozvao građane da se tada okupe ispred gradskog parlamenta i jasno poruče odbornicima šta Nišlije zahtevaju od njih.

Skup je protekao mirno, a građani su nosili transparente, papirne avione i zviždali pištaljkama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: SrBska vakcina
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga