Protest u Beogradu: Sledeće nedelje veliki marš do Pinka

"13. aprila branimo Ustav i pravo svakog građanina Srbije"

30. mar 2019

Protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu završen je večeras najavom da će sledeće subote građani šetati od zgrade Vlade do televizije Pink. Učesnici protesta poručili su predsedniku države Aleksandru Vučiću da će ga oterati mirno i da 13. aprila dolaze iz svih gradova u Beograd.

Na „veliki marš“ do Pinka građane je pozvao glumac i funkcioner Demokratske stranke Branislav Lečić.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ pozvali su građane da im se pridruže sledeće subote na velikom studentskom maršu u 16 časova iz Studentskog grada na Novom Beogradu, ka Vladi.

„Šetnju pokreću studneti, ali svi ljudi su dobordošli“, poručili su organizatori i dodali da se time slavi i Dan studenata, 4. april.

Lečić je pozvao građane da podignu glavu, hrabro oslobode institucije i izbore se za svoja prava.

„Mnogo smo okupatora skinuli sa svojih leđa i ove dahije i paše ćemo poslati u prošlost„, rekao je Lečić.

On je kazao da je Zapad isporučio građanima „kontaminiranu robu koja nije za upotrebu“ i da sada treba da se oslobode tog proizvoda.

„Mi sada verujemo u sebe i ta vera će pobediti“, rekao je on.

Ocenio je da građanima nisu potrebne vođe dikatori koji ponižavaju sopstveni narod i teraju ga da im se klanja, već prosvetitelji koji će umeti da ga prosvetljuju i vode.

„Ta vlast mora da bude predstavnik svog naroda i najmanje grupe, mora da ga sluša i birana je da nam služi“, kazao je Lečić.

Lečić je kazao i da predstavnici opozicije treba da razmisle o svojim planovima posle 13. aprila.

„Mi ćemo stati iza njih, ali moraju da preuzmu odgovornost“, poručio je Lečić.

Prethodno je ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS) večeras čitan „Dnevnik slobodne Srbije“ u kojem je ukazano na važnost protesta 13. aprila u Beogradu i poručeno da građane tog dana u borbi za slobodu neće zaustaviti kordoni policije.

13. aprila branimo Ustav i pravo svakog građanina Srbije. Ako vlast misli da može da nas zadrži kordonima policije i isetoviranim kriminalcima, ne poznaje slobodarski duh Beograda i Srbije“, rekao je gost tog Dnevnika, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

On je kazao da su do sada građani na protestima već izborili pobede, jer su doveli do smene predsednika opštine Brus Milutina Jeličića i predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonović.

„Svaki čovek je bitan 13. aprila, kakvi budemo bili 13. aprila, bićemo doveka“, kazao je Manojlović.

On je podsetio da su u toku izmene Ustava u oblasti pravosuđa, kojima se prema njegovim rečima, pravosuđe stavlja pod još jaču političku kontrolu.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić kazao je da Beograd 13. aprila treba domaćinski da dočeka građane kako bi bio ispraćen „nakaradni režim“.

Pre govora Tamburića, emitovano je obećanje predsednika države Aleksandra Vučića da penzije neće biti smanjivane.

Tamburić je kazao da krađom penzija i urušavanjem stečenih prava, vlast prikriva svoju nesposobnost.

„Impresivne rezultate na uništavanju penzionera su postigli na osnovu neobjektivnog izveštavanja medija sa nacionalnom frekvencijom i štampanih medija pod njihovom palicom“, ocenio je on.

Dodao je da sposobni beže iz Srbije, dok da se zapošljavaju „nesposobni i botovi vlasti“.

„Veća kazna od otimanja penzija je vlast koja sa pokradenim diplomama uništava i pljačaka ono što su generacije stvarale„, rekao je Tamburović.

„Dnevnik slobodne Srbije“, završen je rečima – „Ne menjajte protest, na pravom ste mestu“, po uzoru na slogan „Ne menjajte kanal, na pravom ste mestu“.

Na vratima RTS-a izlepljena je i slika Aleksandra Vučića sa natpisom gradski odbor SNS, slična onoj koju je ta stranka koristila u izbornoj kampanji.

Redari protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu ogradili su trakom na kojoj piše „Počelo je“ ulaz u zgradu Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici i stepenište koje vodi ka Aberdarevoj ulici.

Na asfaltu je ispisan datum 13. april, za kada je zakazan skup u Beogradu i poruka „Gotov je“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga