Protest u Beogradu: Nedostaje nam solidarnost

"Fizičko nasilje je tek vrh lednog brega, nasilje se dešava sistematski godinama, nad medijima, nad institucijama, nad zdravim razumom, nad našom intelegicnijom"

15. juna 2019

Protest „Jedan od pet miliona“ završen je večeras u Beogradu kucanjem na zatvorena vrata Rektorata Univrziteta u Beogradu, kako bi simbolično probudili nadležne, odnosno etičku komisiju da što pre donese odluku u slučaju doktorata ministra finansija Siniše Malog.

Studenti su naveli da tom akcijom žele da ukažu na krah univerziteta i mogućnost kupovine diploma.

Student Fakulteta organizacionih nauka Moma Kovačević rekao je da su građani svesni sloma obrazovnog sistema u Srbiji i da ne žele da ćute o tome.

On je podsetio da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu razmatrao žalbu na dokorat ministra finansija Siniše Malog na koji su se brojni profesori žalili navodeći da je plagijat, ali odbor odluku još nije doneo.

Večerašnji protest počeo je kod Terazijske česme, odakle su se posle održanih govora okupljeni prošetali centralnim gradskim ulicama do Rektorata. Protest je bio posvećen problemima u obrazovanju i iskazivanju solidarnosti sa trojicom studenata koji su prebijeni pre nekoliko dana u studentskom kampusu u Novom Sadu.

Sa protesta je poručeno da je u Srbiji postalo opasno misliti drugačije i slobodno i jedini način da se protiv toga građani bore je solidarnost.

Dejan Bagarić, student koji je prošlog vikenda pretučen u studentskom kampusu u Novom Sadu, rekao je okupljenima kod Terazijske česme da bi nasilja bilo manje, kada bi bilo više solidarnosti.

„Solidarnost je ono što društvu u Srbiji najviše nedostaje. Toga kada bi bilo više – nasilja bi bilo manje. Fizičko nasilje je tek vrh lednog brega, nasilje se dešava sistematski godinama, nad medijima, nad institucijama, nad zdravim razumom, nad našom intelegicnijom“, rekao je Bagarić.

On je rekao i da je Srbija privatizovana i da mora biti vraćena građanima.

Profesor Univerziteta u Novom Sadu Uroš Nedeljković rekao je da je došao javno da osudi prebijanje studenta u kampusu u Novom Sadu i kazao da je pokrenuta peticija koju je potpisalo 517 osoba, a kojom se zahteva da pronađu i privredu počinicoce napada.

Glumac i član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić rekao je da niko ne može da prekine proteste koji su inicirani na borbi za slobodu, pravo na drugačije mišljenje i bolje uređen sistem.

Lečić je okupljenima rekao da će protesti biti zaustavljeni tek kada budu ispunjeni njihovi zahtevi – oslobađenje medija i fer i pošteni izbori.

„Kada budu ispunjeni naši zahtevi oslobađanje medija sa nacionalnom frekvencijom i fer izbori tada će protesti da stanu i pretvore se u kolonu glasača, i tako ćemo izaći na kraj sa ovim režimom“, rekao je Lečić.

On je kazao da građani treba da odluče da li će preko leta svake subote da se okupljaju ili određenog datuma i istakao da protest ne sme da se prekine i da će on ako odluče svake subote dolaziti i održavati zajedno sa drugim građanima baklju slobode da se ne ugasi.

Protesti su tokom prethodnih šest meseci počinjali u 18 časova, a od ove subote, zbog vrućine održavaće se od 19 časova.

Prvi protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nakon prebijanja jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića, a prvi u Beogradu bio je 8. decembra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga