Protest u Beogradu: Nebojša, Nebojša, padni nam na grudi

"Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava"

12. apr 2017

Protestna povorka građana koja optužuje Aleksandra Vučića za neregularnosti na predsedničkim izborima krenula je večeras, nešto posle 18.30, od Doma Narodne Skupštine u Beogradu ka Terazijama.

Studenti na čelu kolone nose veliki transparent na kome piše „Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava“, što su ujedno i njihovi zahtevi, kao i transparente „Narod gladuje, elita se raduje“ i „Dole diktatura“, dok se u koloni mogu videti transparenti „Vučiću robija“, „Brže, bolje, jače me nerviraš“, „Niko ne sme biti gladan i bez doma“, „Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vreme poplava“, „Protiv terora vlasti“, „NATO out of Serbia now“, „Obrazovanje za sve“, „Nismo huligani, mi smo vaša deca“.

Okupljeni u koloni uzvikuju „Vučiću lopove“, „Nebojša, Nebojša, padni nam na grudi, Nebojša“, „Av, av,av“ i zvižde pištaljkama, dok je na čelu kolone bubnjar.

Okupljeni, među kojima ima najviše mladih ljudi, ali i starijih građana i ljudi sa decom, nose državne zastave, nalepnice „Protiv nenormalnosti“, „Pu’ko je“ i „Drugi krug“.

Ispred kolone ide automobil sa razglasom, sa kojeg se čuje rok i pank muzika.

Na protest je ponovo došla grupa sa Hemijskog fakulteta u belim mantilima.

Na ulicama i dalje nema uniformisane policije, dok skup prate policajci u civilu.

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici „Protiv diktature“, studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april.

Protesti „Protiv diktature“ počeli su u ponedeljak, 3. aprila, dan posle izbora.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga