Protest u Beogradu: Formirana Slobodna zona u Pionirskom parku

"Kao komandosi, kao nindže, pojavljivaćemo se gde god je zakon prekršen, gde god su ljudska prava uskraćena, gde god su slobode uskraćene, gde god nas ponižavate kao ljude"

04. maja 2019

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ su nakon protestne šetnje u centru Beograda formirali „Slobodnu zonu“ u Pionirskom parku kod Predsedništva Srbije i najavili da će svako veče čitati „slobodne vesti“.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu saopštili su večeras, nakon otvaranja „Slobodne zone“, da će se tu svaki dan u periodu od 13 do 21 sat, održavati različiti programi, nakon čega će se organizovati i dežurstva.

Kako je rečeno, tokom tog programa sa građanima će razgovarati poslanici, članovi Asocijacije slobodnih odbornika Srbije i druge javne ličnosti.

Planirano je da lideri opozicije u 14 časova održavaju konferencije za novinare kao i da se uveče emituju “dnevnici slobodne Srbije”.

Predsednik opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović izjavio je večeras agenciji Beta da u životu nije video nešto poput neprekidno uključenih prskalica za vodu u Pionirskom parku.

On je dodao da su ranije korišćeni vodeni topovi, ali da tako nešto nije viđeno.

„Ovo ni Branislav Nušić ne bi mogao da opiše. Toliko je smešno da to može da padne na pamet samo Aleksandru Vučiću i Goranu Vesiću“, rekao je on.

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ završili su večeras protestnu šetnju oko 19.30.

Nakon što je na Terazijama govorio glumac Branislav Lečić, oformljena je kolona učesnika skupa koji su krenuli u šetnju.

Oni su velikim aplauzom uputili simboličnu podršku vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu ispred sedišta REM-a kod zgrade Doma sindikata, nakon čega su prošetali pored Skupštine Srbije, pored zgrade Londona i Ulicom kralja Milana stigli do zgrade Predsedništva Srbije.

Sa kamiona sa ozvučenjem ispred Predsedništva su pročitane takozvane slobodne vesti o stanju u srpskim medijima, o štrajku Maje Pavlović a komentarisane su i pojedine izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ostalih visokih zvaničnika.

Umesto obraćanja Maje Pavlović, što je prvobitno bilo najavljeno, pročitani su njeni zahtevi.

Glumac Branislav Lečić upitao je večeras, na protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, predsednika Srbije Aleksandra Vučića da saopšti koje će to posledice trpeti Srbija zbog toga što, kako je rekao, građani nisu želeli da podrže njegov plan o razgraničenju sa Albancima na Kosovu.

„Koji je to tvoj plan za Kosovo Aleksandre Vučiću, kakvo je to razgraničenje? Ovaj narod mora da zna ono što ga se tiče i ono što mu je sudbinski važno. Sa kim si ga ti to podelio? I još kažeš: ‘Posledice će biti strašne’. Da ćemo kroz deset ili 20 godina snositi konsekvence zato što smo odbili tvoj nepostojeći plan. Koje konsekvence, Aleksandre Vučiću? Saopšti nam javno, da znamo“, rekao je Lečić građanima na Terazijama u Beogradu.

Lečić je rekao da se svi političari u Srbiji nominalno zalažu za ulazak u Evropsku uniju, ali da sve to što pričaju moraju na delu i da dokažu.

Govoreći o nastavku protesta, Lečić je rekao da će građani ostati odlučni u borbi za svoja prava i da kičmu koju su sada uspravili više nikada neće saviti.

„Sa nama se mora razgovarati, niko nas ne sme vređati“, rekao je Lečić.

„Nemojte da se zbunite ako nas nema u pravom trenutku dovoljno, biće nas kad bude trebalo“, rekao je funkcioner DS-a Branislav Lečić.

„Pobeđujemo dostojanstveno, koračarajući iz sata u sat, iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec, ako treba iz godine u godinu, poručio je on.

„Održavamo vatru. Nemojte da se zbunite ako nas nema u pravom trenutku dovoljno. Biće nas kad bude trebalo. I akcije koje preduzimamo biće takve da uvek čekaju i znaju da je probuđeni duh tu, na ad hok način – to znači kao komandosi, kao nindže, pojavljivaćemo se gde god je zakon prekršen, gde god su ljudska prava uskraćena, gde god su slobode uskraćene, gde god nas ponižavate kao ljude“, rekao je Lečić obraćajući se okupljenim građanima na platou ispred Terazijske česme u Beogradu.

Kazao je i da nijedna vlast koja u budućnosti doće neće biti po principu „sjaše Kurta da uzjaše Murta“, jer će u tom slučaju građani opet izaći na ulicu.

„Nikome više nećemo dozvoliti da nam ukine slobodu! Hoćemo sistem koji nas štiti i motivše, da volimo svoju vlast zato što nam čini dobro, i naše potencijale diže do najvećih visina. Tvrdim, učinićemo sve da to napravimo, da zavisimo od svakog od nas. Šesti oktobar desiće se“, rekao je Lečić koji večeras nosio majicu sa likom ubijenog premijera Zorana Đinđića, u čijoj je vladi bio ministar kulture.

Ocenio je i da predsedniku Aleksandru Vučiću smetaju sloboda, spontanost i život, jer da toga ima, na njegov miting u Beogradu bi došlo maksimum 20.000 ljudi.

„Diktator uvek voli neslobodu, njemu trebaju poslušnici i umesto novinara propagandisti“, naveo je Lečić.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga