Protest u Beogradu: Aleksandre Vučiću, ti si prošlost Srbije

"6. oktobar će sada trajati dok ne bude završen"

06. apr 2019

Protest „Jedan od pet miliona“ završen je večeras u Beogradu pozivom građanima da 13. aprila na skupu ispred Narodne skupštine poruče predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je „gotov“.

Građanima okupljenim na platou ispred Skupštine grada obratio se šef odbornika Saveza za Srbiju u gradskoj skupštini Nikola Jovanović koji je optužio zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da je uzurpirao vlast u Beogradu.

„Naš grad razaran je 44 puta u istoriji pa evo nas opet ovde. Beogradske dahije, ne mislite valjda da smo preživeli Osmanlije i naciste pa da nećemo preživeti malog Nerona iz Kruševca. Slušaj me dobro mali Nerone, i moje ćerke i sva naša deac će na svom netaknutom Kalemegdanu razgovarati sa velikim civilizacijama i neće slušati škripu žičare koja spaja dve kafane“, kazao je Jovanović.

On je optužio Vesića da se prošlog četvrtka ispred Skupštine grada „krio iza žena“ kao što se kako je rekao, krio iza Aje Jung na izborima.

„Ti si Gorane Vesiću bruka Beograda. Na mala vrata si postao gradonačelnik, na mala vrata ćeš i da odeš“, rekao je Jovanović.

Šef odbornika Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda pozvao je građane da na „velikom narodnom protestu“ koji je Savez za Srbiju najavio za subotu, 13. april, „jasno i glasno“ poruče predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je „gotov“.

„Imam i poruku za velikog Nerona sa Andrićevog venca. Ti što se svetiš Beogradu preko malog Nerona, koji lečiš na Beogradu svoju sujetu i komplekse, ne možeš nam ništa. Privodi polako kraju svoju oproštajnu turneju na kojoj se pozdravljaš iznova sa istom ekipom koju vodiš iz grada u grad. Aleksandre Vučiću, ti si prošlost Srbije i poslednji koji treba da govori o njenoj budućnosti“, kazao je Jovanović.

Predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać kazao je da su danas svi Beograđani „žrtve jednog Iznoguda, večitog zamenika Gorana Vesića“.

Živimo u vremenu Iznoguda koji ne bira sredstva kako bi posato kalif umesto kalifa. On otima od građana centar grada i premešta ga u njihov imaginarijum koji zovu Beograd na vodi, on uništava kulturno-istorijsko nasleđe tako što pravi žičaru na Kalemegdanu, a na mestu zaštićenih objekata hoće da pravi kafanu“, kazao je Bastać.

On je ocenio da se zamenik gradonačelnika „svojim delima već kvalifikovao da ponese titulu najveće štetočine u istoriji Beograda“.

„Ovo je naš grad a ne naseobina režimske vaške Gorana Vesića. Vreme Iznoguda i fikusa je gotovo, vreme je za nas, vreme je za novo vreme“, rekao je Bastać.

Prethodno su lideri Saveza za Srbiju tokom šetnje od Vlade Srbije do Skupštine grada uklonili iz Kolarčeve ulice ogradu oko radova na obnovi Trga republike dok je sa ozvučenja upućen poziv okupljenim građanima da „uklone Vesićeve barikade“ i njima „opkole“ Skupštinu Beograda.

Građani su oblepili ogradu nalepnicama na kojima piše „Leči se“ i onima sa pozivom na opozicioni skup 13. aprila u Beogradu.

Okupljeni građani uzvikivali su „Vučiću, leči se“, „Vučiću, gotov si“, „Vesiću lopove“, neki su upalili baklje dok su sa razglasa puštane pesme Beogradskog sindikata, Đorđa Balaševića i grupe EKV.

Protest ispred Skupštine Beograda protekao je bez incidenata.

Lečić: Akcijama sa Pinkom i Skupštinom Beograda vlast htela da spreči protest 13. aprila

Protest Jedan od pet miliona počeo je ispred Vlade Srbije nešto posle 18 časova intoniranjem himne „Bože pravde“ i minutom ćutanja za žrtve šestoaprilskog bombardovanja 1941. godine u Beogradu.

Građanima okupljenim ispred zgrade Vlade obratio se glumac i funkcioner Demokratske stranke Branislav Lečić koji je najpre pustio „pink“ balone u nebo kao, kako je rekao, „prvu lustraciju“.

Podsećajući da je ranije bilo najavljeno da će učesnici protesta otići do zgrade televizije Pink na Dedinju, Lečić je kazao da je u tom objektu policija u civilu, da se planiraju incidenti i pozvao okupljene da „ne učestvuju u Farmi i da se ne valjaju u Mitrovićevom blatu“.

Lečić je rekao da je vlasnik TV Pink Željko Mitrović rekao da je za učesnike protesta Jedan od pet miliona spremio cisternu sa izmetom, i da mu mu on poručuje da je slobodno iskoristi na sebe.

„Željku Mitroviću poručujem da svakog dana čeka 6. oktobar, a taj 6. oktobar će sada trajati dok ne bude završen„, kazao je Lečić.

Lečić je optužio vlast da je „akcijama“ sa televizijom Pink i Skupštinom Beograda planirala da spreči veliki opozicioni protest zakazan za 13. april u Beogradu.

„Svi su oni Pink, Farma, rijaliti koji moramo da probijemo jer ne može život da bude veštački. Ovo je zloćudni tumor koji je zahvatio našu državu, mi imamo antibiotik i 13. aprila saopštićemo koja je terapija toga antibiotika“, kazao je Lečić.

Đilas: Nećemo šetati do Pinka, ne želimo da damo priliku vlasti da izazove incidente

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je da učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu neće ići večeras do zgrade televizije Pink kao što je bilo planirano, jer kako je rekao ne žele da daju priliku vlasti da „ubaci svoje ljude“ među demonstrante i tako izazove incidente.

„Otići ćemo pred televiziju Pink kada stigne sloboda i kada izgubi nacionalnu frekvenciju. Tada ćemo napraviti veliku proslavu“, kazao je Đilas.

Iz zgrade TV Pink sa zvučnika se emitovala glasna muzika, koju je kao di-džej puštao vlasnik tog medija Željko Mitrović.

Zgradu TV Pink čuva pojačano obezbeđenje, koje je verovatno angažovala ta kuća. Na ulici ispred zgrade postavljeni su stolovi sa osveženjem.

Na zgradi su transparenti „Stop nasilju, samo ljubav“, „Điki vrati pare“ i „Nikad više Goca Uzelac“, a nikakvi incidenti nisu zabeleženi.

Lideri SzS ispred zgrade TV Pink položili venac za Olivera Ivanovića i žrtve propagande

Lideri Saveza za Srbiju (SzS) danas su ispred TV Pink položili venac i fotografiju, kako su istakli, u počast ubijenog lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i žrtve propagande te televizije.

U 17.30 ispred zgrade Pinka pojavili su se lideri opozicije Zoran Lutovac, Boško Obradović, Dragan Đilas, Borko Stefanović i Janko Veselinović i doneli plakat na kome je pisalo da će se otkriti ko stoji iza stavljanja mete na Olivera Ivanića.

Zatim su se udaljili, a incidenata nije bilo. Saobraćaj ispred zgrade TV Pink sve vreme odvijao se bez zastoja.

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je novinarima uoči protesta Jedan od pet miliona ispred Vlade Srbije, da su se pred zgradom Pinka zatekli „neki ćelavci navijači i puno policije“.

„Lideri SzS pred zgradom TV Pink ostavili su venac i fotografiju u počast streljanog Olivera Ivanovića i za sve žrtve Pink propagande“, rekao je Stefanović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga