Protest u Beogradu: Protiv terora vlasti

"Dole diktatura", "Sutra opet u 18 sati"

18. apr 2017

Učesnici 16. po redu protesta „Protiv diktature“ u Beogradu završili su protestnu šetnju večeras oko 21 čas ispred Doma Narodne skupštine i najavili da će se sutra ponovo okupiti na istom mestu.

„Dole diktatura“, „Sutra opet u 18 sati“, skandirali su okupljeni ispred Doma narodne skuštine posle čega su počeli polako da se razilaze.

Kolona je tokom šetnje sa Trga Nikole Pašića prošla Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom ulicom, Trgom Slavija, Ulicom Kralja Milana, Terazijama, Knez Mihailovom ulicom, Pariskom, Uzun Mirkovom, Studentskim i Trgom Republike, Dečanskom, i ponovo stigla na mesto odakle je i krenula.

Učesnici su celom trasom duvali u pištaljke i skandirali „Lopove, lopove“, „Dole diktatura“, „Ostavke, ostavke“, „Vrati babi penziju“, „Gotovo je“ a uzvikivali su i „Izađite napolje“.

Na čelu kolone, koju su predvodili dobošari, bili su istaknuti transpartenti „Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizcaija, zaštita i poboljšanje radnih prava“, „Sviraj kraj. Kulturom protiv diktature“, kao i „Protiv vlasti“.

Učesnici protesta su nosili i transparente „Padni mi na grudi Nebojša“, „Protiv terora vlasti“, „Car je go“.

Protest je počeo okupljanjem kod Doma Narodne skupštine nešto posle 18.00 sati, a tokom šetnje saobraćaj u centralnim beogradskim ulicama bio je obustavljen.

Skup je obezbeđivao manji broj saobraćajnih policajaca, primetni su bili i policajci u civilu a nije bilo incidenata.

Broj okupljenih večeras je po nezvaničnim poilcijskih procenama varirao od nekoliko stotina na početku i završetku protesta do između dve i po i tri hiljade u delu šetnje od Bulevara kralja Aleksandra do Trga Slavija.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora.

Okupljeni traže smenjivanje „političke elite“ na čelu s premijerom i pobednikom izbora Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje „svih korumpiranih funkcionera“.

Na Fejsbuk stranici „Protiv diktature“, studentni traže i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga