Protest SzS u Novom Sadu: Nastavljaju se napadi režima na ono što je ostalo od pravosuđa

Podrška profesionalnim i nezavisnim sudijama i tužiocima, koji pokušavaju da odbrane svoju struku

24. jan 2020

Bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević osudio je večeras na protestu opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) u Novom Sadu stavove državnih funkcionera, koji predlažu da predsednik Srbije treba da postavlja sudije i tužioce i rekao da oni “lažu” kada kažu da se tako radi i u Francuskoj.

Ivošević i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kazali su da su sadašnji tužioci i predsednici sudova, kao i devet sudija Ustavnog suda, imenovani u prethodnih pet godina, odnosno za vreme sadašnje vlasti, što “režimska propaganda pokušava da sakrije od javnosti”.

Naveli su da se nastavljaju napadi režima “na ono što je ostalo od pravosudnog sistema” u Srbiji i pružili podršku profesionalnim i nezavisnim sudijama i tužiocima, koji pokušavaju da odbrane svoju struku, ali i sudsku granu državne vlasti u celini.

Protest je održan na Pozorišnom trgu, a na njemu se okupilo nekoliko desetina građana, koji su pozvani da bojkotuju izbore.

Novosadski informativni portal 021 konstatovao je da opozicija već nedeljama ne uspeva da u Novom Sadu okupi više od stotinak građana.

Protesti traju duže od godinu dana, a prethodno su bili organizovani kao protesti udruženja „Jedan od pet miliona“.

Naredni protest zakazan je za sledeći petak, 31. januar.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga