Protest protiv zatvaranja Društvenog centra

Izvršitelji JP Poslovni prostor zapečatili prostorije Društvenog centra

09. okt 2014

Aktivisti Društvenog centra u Novom Sadu najavili su protest za subotu, 11. oktobar u dvorištu zgrade u kojoj se taj centar do nedavno nalazio, u znak protesta protiv njegovog, kako tvrde, nelegalnog zatvaranja.

Aktivisti su do nedavno boravili u jednoj od napuštenih zgrada u Kineskoj četvrti, u koju se se uselili nakon što su ih pripadnici Vojne i civilne policije 3. januara 2012. godine izbacili iz prvobitno „skvotovane“ kasarne „Arčibald Rajs“.

„Izvršitelji Javnog preduzeća Poslovni prostor iz Novog Sada su 21. avgusta 2014. zapečatili prostorije i ovog Društvenog centra. Izbačeni smo iz objekta bez ikakvog prethodnog upozorenja ili pokušaja dijaloga“, saopštili su danas aktivisti.

Oni smatraju da je Poslovni prostor na taj način „ugrozio prava koja su aktivisti stekli kao neformalna grupa koja je za dve godine uspela da od ruine stvori funkcionalan prostor“.

„U početku smo pokušali da ih kontaktiramo u nameri da dođemo do prihvatljvog rešenja. Nakon toga smo pokrenuli tužbu i tek tada su nam se obratili sa ponudom o zakupu koja ne samo što je nerealno visoka, već se odnosi na prostor koji mi uopšte ne želimo“, dodali su aktivisti.

Kako su naveli, ponuđena cena zakupa dvostruko premašuje cifre koje za zakup plaćaju komercijalni klubovi u Kineskoj četvrti.

Kineska četvrt u Novom Sadu je deo grada u kojem se nalaze neki od najpopularnijih klubova za mlade, a aktivisti Društvenog centra nalazili su se u zgradi koja je pre njihovog useljenja bila zarasla u korov i potpuno napuštena i ruinirana.

Tokom dve godine boravka u njoj, aktivisti su sredili enterijer i dvorište, i u njima organizovali koncerte, projekcije filmova, humanitarne akcije, tribine i mnoge druge kulturne i zabavne sadržaje za mlade, koji su bili besplatni.

Inicijativa za Društveni centar u Novom Sadu je 22. decembra 2011. prvi put „skvotovala“ prostor, tada kasarne „Arčibald Rajs“, čime su zahtevali od gradskih vlasti da ne prodaju sve napuštene prostore u gradu u komercijalne svrhe, već da ih ponude na korišćenje mladima, nevladinim organizacijama i umetnicima.

Od tada, pa do novog izbacivanja aktivista iz napuštenog prostora u Kineskoj četvrti, niko iz gradskih vlasti se nije odazvao na ove zahteve sa konačnim rešenjem.

Skvotiranje je zaposedanje prostora koji su dugo prazni i zapušteni, a koji su u javnom vlasništvu ili čija je vlasnička situacija nejasna. Skvotovi se najčešće koriste za stanovanje ili kao javni prostori, odnosno društveni centri.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga