- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Protest protiv krečenja murala u nedelju u podne u Novom Sadu

Pokret Podrži RTV pozvao je građane Novog Sada da u nedelju 19. marta u podne dođu na građansko protestno okupljanje „Kome su smetali mural i kural?“ ispred zgrade ne kojoj je pre dva dana prekrečen mural svetski poznatog umetnika Giljerma Albi Remeda.

Nakon što su građani negodovali na društvenim mrežama protiv nenajvljenog krečenja murala, Podrži RTV je pozvao da se okupljanjem zatraže odgovori od gradskih vlasti, koje za sada nisu reagovale, a izostalo je i objašnjenje za razlog skidanja murala.

U pozivu na okupljanje, koje je osim Pokreta Podrži RTV podržalo i udruženje „New Point of Culture“, navodi se da će zajedno sa građanima zatražiti odgovore na pitanja po čijem nalogu je prekrečen mural, zašto ulična umetnost predstavlja problem i „kako Novi Sad planira da bude Evropska prestonica kulture 2021, ako gazi po umetnosti“.

„Ova pitanja postavljamo sutra glasno, i lokalnim vođama pokazujemo naše nezadovoljstvo takvim tretmanom slobode izražavanja u umetnosti i u znak protesta se okupljamo kod zgrade na kojoj je bio prekrečeni mural“, piše u pozivu.

Građani Novog Sada na društvenim mrežama pokrenuli su proteklih dana lanac reakcija i negodovanja zbog krečenja Remedovog murala „Jedina istina“, koji je krasio jednu zgradu u centru tog grada.

Mural je nastao 2009. godine na inicijativu organizatora Festivala uličnih svirača (FUS), kada je Novi Sad dobio jedno od svojih prvih takvih umetničkih dela, a Remedovi radovi inače krase najveće svetske metropole pa i Beograd.

Organizatori FUS-a su ocenili da bi jedino razumno objašnjenje za krečenje tog umetničkog dela mogla biti potreba za rekonstrukcijom zgrade.

Oglasio se i sam umetnik Remed, koji je kazao da mu je žao zbog krečenja, ali i da ga je oduševila reakcija publike, koja pokazuje da im se delo dopadalo.

Građansko okupljanje najavljeno je za podne na platou između Dunavske ulice i Trga Republike u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!