Protest protiv fašizma i u Vršcu

Protestna šetnja u Vršcu počinje sutra u 17 časova, a okupljanje je na Trgu slobode

22. okt 2014

Sedam nevladinih organizacija iz Vršca najavilo je da će sutra organizovati protestu šetnju zbog napada na pekare u Vlasništvu Albanaca u toj opštini.

U saopštenju koje su potpisale organizacije „Cefix“, „Avalon“, „Nova Itaka“, „Košava“, „Građanski parlament“, „Građanski sindikalni front“ i „Stanište“, navodi se da se i Vršac priključuje sutrašnjoj akciji šetanja protiv fašizma u Novom Sadu.

„Osnovna namera protesta je da se jasno iskaže solidarnost Vrščana sa sugrađanima koji su žrtve agresivnih napada, samo zato što ne pripadaju većinskoj nacionalnoj grupaciji. Demoliranje četiri pekare u vlasništvu Albanaca, ukoliko protekne bez jasne i odlučne reakcije građana Vršca svih nacionalnosti, biće jasan znak da se u našem gradu mogu odvijati agresivna nepočinstva koja ćemo mi, obični građani, uskoro promatrati kroz rupice spuštenih roletni“, piše u najavi.

Vršačke organizacije su poručile i da se, boreći se protiv fašistoidnog delovanja ilegalnih grupa, zapravo bori za duh solidarnosti i humanosti svakog pojedinca u gradu što, kako se dodaje, vodi tokovima više građanske svesti, civilizacijskog progresa i čovečnosti, kao najvišoj vrednosti i individualno i zajednice u celini.

„Vodeći se starom demokratskom maksimom, da je „granica tvojih prava granica moje slobode“, pozivamo sve građane i građanke našeg grada, ali i predstavnike udruženja, političkih stranaka i lokalne samouprave da se solidarišu i stanu na stranu trenutno ugroženih“, ističe se u saopštenju.

Protestna šetnja u Vršcu počinje sutra u 17 časova, a okupljanje je na Trgu slobode, pored opštine.

Vršac je jedan od gradova u Vojvodini u kojem su napadnute pekare u vlasništvu Albanaca.

Iste organizacije su pre nekoliko meseci organizovale i šetnju protiv nasilja u Vršcu. Povod za nju bilo je stradanje njihove sugrađanke, na koju je automobilom naleteo učesnik oružanog sukoba.

Par stotina Vrščana tada je, uz transparente, zapalilo sveće na mestu stradanje njihove sugrađanke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga