Protest protiv dvojezičnosti u Vukovaru

Od Vlade je zatraženo da donese odluku o odgodi primjene dvojezičnosti u Gradu Vukovaru, a od Hrvatskog sabora izglasavanje moratorija od 20 godina na primjenu dvojezičnosti u tome gradu

20. jan 2013

S protestnog skupa, koji je u organizaciji Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata održan na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske pod nazivom „Vukovar nikada neće biti Bykobap“, od Vlade je zatraženo da donese odluku o odgodi primjene dvojezičnosti u Gradu Vukovaru, a od Hrvatskog sabora izglasavanje moratorija od 20 godina na primjenu dvojezičnosti u tome gradu.

Pozivajući Vladu i Sabor da odustanu od primjene dvojezičnosti u Gradu Vukovaru, predsjednik Udruge Petar Janjić poručio kako bi uvođenje ćilićnog pisma u službenu upotrebu u Gradu Vukovaru značilo „izdaju i poniženje“ svih vukovarskih Hrvata i žrtava Domovinskog rata.

O posjeti Milanovića Beogradu

„Hrvatska većina u Vukovaru protiv je ćirilice, a u udruge traže najmanje 20-ogodišnji moratorij na njezino uvođenje. Smatraju da popis stanovništva, koji je temelj za uvođenje dvojezičnosti nije točan“, izvještava Ivana Brkić iz Vukovara.

„Ćirilica je u Vukovaru 1991. godine počinila ekocid, kulturocid i genocid, a da ze te zločine ćirilica još nije odgovarala“, kazao je Janjić zahtjevajući od mjerodavnih institucija da utvrde tačan broj Srba u Vukovaru jer drži da je postotak pripadnika te nacionalne manjine od 34,87 posto, koliko ih je evidentirano u Vukovaru prema zadnjem popisu stanovništva, nerealan.

Janjić se u govoru dotaknuo i posjeta predsjednika Vlade Zorana Milanovića Beogradu izrazivši zgražanje tim Milanovićevim činom poručivši mu da je, kada je već išao u Beograd, tamo trebao i ostati.

Također je istaknuo i zahtjev za bržim pokretanjem sudskih postupaka protiv svih onih koji su sudjelovali u počinjenu zločina nad Hrvatima i nesrpskim stanovništvom u Domovinskom ratu.

Na skupu je govorilo i petanestak branitelja iz ostalih krajeva Hrvatske koji su došli iskazati podršku protestu Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata uz zajedničku poruku kako se ne smije dopustiti uvođenje dvojezičnosti u Grad Vukovar.

Uz upotrebu nekoliko neprimjerenih riječi sa skupa je poručeno također kako se u Vukovaru „može govoriti i japanski i kineski ali ne i ćirilicom“ te „neka idu u Srbiju“ svi oni koji žele pisati tim pismom, javlja Hina.

Milaković ne vjeruje u promjene

Udruga je dala Vladi i Saboru rok od 15 dana da ispune zahtjeve, ako se „ogluše“, poručila da će inicirati osnivanje Nacionalnog obrambenog pokreta s ciljem „rušenja“ aktualne vlasti svim dostupnim demokratskim sredstvima, rečeno je na skupu koji je popraćen primjetnim policijskim osiguranjem.

Predsjednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Srđan Milaković ne očekuje da će protest u Vukovaru nešto promijeniti kada je riječ o uvođenju ćirilice u službenu upotrebu u ovom gradu, jer je obaveza hrvatske Vlade da ispoštuje svoje zakone i propise.

Milaković je istakao da su u smislu propisa i ustavnog poretka Hrvatske – stvari jasne.

„Ustavni zakon je doneo Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom. Ako to nekom ne odgovara i ako misli da to ide na štetu hrvatskog naroda, može to u propisanoj proceduri i da izmeni“, rekao je Milaković, prenosi Srna.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga