- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Protest protiv diktature: Vlast ima rok do 17. aprila da ispuni zahteve

„Protest protiv diktature“ saopštio je u nedelju da je „protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje“, ogradio se od uticaja političkih stranaka i poručio vlastima da imaju rok do 17. aprila da ispune zahteve demonstranata.

„Učesnici protesta koji su se do sada povezali iz Srbije i dijaspore istupaju sa saopštenjem i osnovnim zahtevima našeg protesta, kako bi se otklonila negativna slika iskorišćavanja mladih za ciljeve političkih i drugih organizacija. Svako ima pravo da podrži ove proteste, ali se mi ograđemo od uticaja političkih stranaka“, navedeno je saopštenju koje je objavljeno i na fejsbuk stranici „Protest protiv diktature“

Zatražili su da se saopštenje pročita u Dnevniku 2 RTS-a i da se Vlada Srbije izjasni i postupi u skladu sa ovim zahtevima do 17. aprila.

Protest protiv diktature saopštio je i da su među zahtevima protesta i pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori, kao i poništavanje lažnih doktorata visokih funkcionera Nebojše Stefanovića i Siniše Malog.

Kako se navodi, „protest je nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje, i da, iako ga u medijima nazivaju Studentskim protestom predstavlja, protest svih građana u kojem najmasovnije učestvuju studenti i mladi“.

Dodaje se da je „protest nastao spontano, shodno narastujućem razočaranju u funkcionisanje državnih institucija, nepostojanju slobode medija i neravnopravnom predstavljanju različitih političkih opcija tokom predizborne predsedničke kampanje“.

„Naši zahtevi su smena čelnika RTS-a i urednika informativnog programa RTS-a, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti predsedničkih kandidata u predizbornoj kampanji. Smena članova saveta REM-a, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava u vezi sa izveštavanjem medija u predizbornoj kampanji“, navedeno je u saopštenju.

Protest protiv diktature zatražio je i razrešenje predsednice skupštine Maje Gojković, zbog suspendovanja rada parlamenta, smene članova RIK-a, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, reviziju – sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.

„Naš cilj je da se uspostave fer pravila igre u okviru kojih će se svaka legitimna politička opcija takmičiti i verodostojno prikazivati, a ne medijski i javno ignorisati“, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!