Protest „Pravda za Lajku“ protiv zlostavljanja životinja

"Dokle ćemo slušati urlike pasa uhvaćenih od strane JKP Čistoća? Da li su napušteni psi komunalni otpad?"

28. sep 2013

Aktivisti Udruženja za zaštitu životinja „Spans“ organizovali su danas u centru Novog Sada protestnu šetnju „Pravda za Lajku“, čime su želeli da ukažu na problem zlostavljanja životinja u društvu, a posebno na problem napuštenih i odbačenih životinja.

Oni su se okupili u Dunavskom parku u centru grada, a potom prošetali sa svojim psima glavnim pešackim ulicama do Gradske kuće, u kojoj je sedište gradskih vlasti.

Nekoliko desetina građana nosilo je transparente „Pas nije kriv što je živ“, „Novi Sad nije grad kulture – Novi Sad je grad napuštenih životinja“ i „Zatvorimo logor na deponiji grada“, što je asocijacija na neuslovni azil za napustene životinje, koji se nalazi na gradskoj deponiji.

„Dokle ćemo slušati urlike pasa uhvaćenih od strane JKP Čistoća? Da li su napušteni psi komunalni otpad? U našem gradu izgleda da jesu'“, kazala je Lana Đorđević iz Spansa.

Ona je azil na gradskoj deponiji anzvala „logorom“ za pse, u koji se sterilisani psi smeštaju na oporavak u nehigijenskim uslovima.

Objasnila je da protest nosi naziv „Pravda za Lajku“ po napuštenom devetogodišnjem nemačkom ovčaru, koga je vlasnik odbacio, a aktivisti Spansa potom pronašli.

„Pas je bio u očajnom stanju kada smo ga pronašli. Lajka je, međutim, čipovana i ime vlasnika je poznato. Tražimo da se konačno počne primenjivati Zakon o dobrobiti životinja i da vlasnik bude kažnjen“, kazala je Lana Đorđević.

Prema njenim rečima, broj napuštenih pasa u Novom Sadu se povećava iz dana u dan i stanje je „alarmantno“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga