Protest poljoprivrednika u Novom Bečeju zbog planiranog rudnika Nekse grupe

"Ozbiljno će biti ugrožen specijalni rezervat prirode Slano Kopovo pa će poljoprivrednici, vlasnici oko 700 parcela nadomak budućeg kopa, ostati bez najbolje zemlje"

17. apr 2019

Više stotina poljoprivrednika iz Novog Bečeja danas je protestovalo zbog bojazni da Nekse (Nexe) grupa, vlasnik novobečejske fabrike građevinske keramike Polet, namerava da otvori rudnik na poljoprivrednom zemljištu prve klase.

Upozoravaju da će u tom slučaju ozbiljno biti ugrožen specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“ te da će poljoprivrednici, vlasnici oko 700 parcela nadomak budućeg kopa, ostati bez najbolje zemlje, što će dovesti do još lošijih privrednih i socijalno-demografskih okolnosti u ovoj lokalnoj samoupravi.

Organizatori današnjeg protesta su udruženje poljoprivrednika „Srednja strana“ i ekološko udruženje „Sivi ždral“.

Prema njihovim rečima, Novobečejci su spremni na „veliku bunu“ jer na jedinih deset odsto zemlje najvišeg kvaliteta u novobečejskom ataru, kompanija Nekse (Nexe), vlasnik fabrike Polet, pokušava da obezbedi kopanje gline.

Oni su kazali da je Polet u proteklim godinama već “uništio” 400 hektara poljoprivrednog zemljišta prve klase, a da sada postoji bojazan da, kopajući novi rudnik, ugroze dve do četiri hiljade hektara “prvoklasnih njiva”.

Dodali su da, ukoliko uspe da otkupi zemlju od vlasnika, na koje, kako su upozorili, vrše razne vrste pritisaka, Nekse grupa će ozbiljno ugroziti Novobečejce na više nivoa: kopanjem gline spustiće nivo podzemnih voda i devastirati okolne poljoprivredne površine, što će dugoročno uticati na ozbiljan pad standarda stanovnika opštine.

“Razlog našeg današenjeg okupljanja je namera Poleta da otvori rudnik, to jest kop na prvoj klasi zemljišta. Banat je poznat po zemljištu lošijeg kvaliteta, tako da svakako imamo manjak prvoklasnih oranica. Većina nas živi od poljoprivrede i borimo se da prva klasa ostane našoj deci, naravno, u poljoprivredne svrhe. Borimo se za opstanak ovog mesta”, rekao je poljoprivrednik Nikola Dujin.

Dodao je da poljoprivrednici iz Novog Bečeja žele da sarađuju sa Nekse grupom i naveo da bi moguće rešenje bilo da se uzme zemlja lošije klase ili da se prilikom kopanja spuste za etažu niže, ali to bi fabrici povećalo troškove pa ona nema takav interes.

“Zemljište koje Polet želi da kupi od poljoprivrednika je privatno vlasništvo, ali većina nas nije za to. Nećemo da prodajemo jer živimo od poljoprivrede i hoćemo da naša deca ovde ostanu”, poručio je Dujin.

Mirjana Nićin iz udruženja poljoprivrednika „Srednja strana“, takođe je istakla da poljoprivrednici žele da ovaj problem reše kompromisom.

“Područje Srednja strana ima oko 700 vlasnika privatnih parcela. Uvek postoji najslabija karika i svesni smo toga da se ne možemo takmičiti sa fabrikom koja se bavi proizvodnjom građevinske keramike i koja uvek ima ekstra profit. Oni su daleko solventniji od nas i mi jedino možemo da alarmiramo javnost i ukažemo na ogromnu moguću štetu”, kazala je Mirjana Nićin.

Ona je upitala zašto Polet za eksploataciju ne uzme parcele četvrte i pete klase, koje su nešto dalje od fabrike.

“U slučaju da Polet dobije dozvolu da kopa novi kop, njive će biti uništene. U blizini mesta gde su ranije kopali prinosi su manji, žito ostaje patuljasto, na metar-dva dubine su voda i trska. Nažalost, to je ostalo od prvoklasne banatske zemlje, a sada se može desiti da se potpuno poremeti vodni režim, da se zemljište rasuši i da se na njemu više ne može raditi”, navela je Mirjana Nićin.

Na nekoliko desetina metara od planiranog kopa nalazi se Specijalni rezervat prirode Slano Kopovo.

Kop bi, upozorili su nezadovoljni poljoprivrednici, doveo do njegovog potpunog uništenja, za šta bi mogli stići “višemilionski penali” opštini, pokrajini i republici.

Prema njihovim rečima postoji i “opstrukcija” Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji im ne dozvoljava uvid u studiju uticaja na životnu sredinu Nekse grupe.

Dodali su da kompanija Nekse još uvek nije dobila zvaničnu dozvolu nadležnih za novo eksploatisanje.

Naveli su da će, prema njihovim saznanjima, na teren izaći inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji je izrazio spremnost da se uključi u rešavanje ovog problema.

U Nekse grupi Autonomija nije mogla da dobije odgovore na pitanja u vezi sa novim kopom.

S. G. (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga