Protest podrške Pravda za Davida u Novom Sadu: Građani su tužni, ljuti i razočarani

"Davidovim roditeljima mora se pružiti solidarnost u celom regionu, traže pravdu za svoje dete i zato su postali neprijatelji države"

27. dec 2018

Protest podrške „Pravda za Davida Novi Sad“ održan je danas na Trgu republike u Novom Sadu, na kojem građani razvili i parolu „Pravda za Davida i Dženana“ i postavili na sredini trga njegovu crno belu fotografiju.

Učesnici protesta su se nakon okupljanja na trgu prošetali centralnim ulicama grada uzvikujući parole „Pravda za davida“, „Lukaču ubico“ i „pohapsite ubice“.

Protest u Novom Sadu održan je kao podrška roditeljima Davida Dragičevića, koji u Banja Luci već više meseci protestuju zajedno sa drugim građanima tog grada zbog smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića, jer sumnjaju da je on ubijen, a ne da se utopio u reci Crkvena u Banjaluci, što je za sada zvanična verzija iz istrage.

Roditelji protestuju u Banjna Luci svaki dan u šest sati, zahtevajući da vlasti u Republici Srpskoj saopšte istinu o smrti Davida, i zato što sumnjaju da je u pitanju zataškavanje zločina.

Dragičević i njegova žena uhapšeni su u utorak tokom mirnog protesta, što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo građana, koje se prelilo i na Srbiju, pa su protesti podrške organizovani u Beogradu, Zrenjaninu i drugim gradovima.

U Novom Sadu je sa protesta poručeno da su „građani tužni, ljuti, razočarani“, jer otac i majka kojima je ubijen sin „to ne mogu da budu, zato što im uskraćuju pravdu“.

„Oni traže pravdu za svoje dete i tako su postali neprijatelji države. Oni ugrožavaju bezbednost jer traže pravdu. To nije normalno, tužni smo i uznemireni“, rekao je Marko Tomović iz udružene akcije „Krov nad glavom“ Novi Sad“, koja se sa aktivistima priključila protestu.

Sa protesta je poručeno da je pokret „Pravda za Davida“ u Banjna Luci „trn u oku mafijaškoj eliti koja stoji predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na usluzi“.

„Ubili su radničkog sina, onda su mu uhapsili roditelje. Ovaj pokret pokazuje da se duhovi prošlosti mogu prevazići i u Bosni i Hercegovini. Ni mi u Srbiji nećemo zaboraviti nerazrešena ubistva. Možda ste platili sudije da prođete nekažnjeno, ali sve će vam to narod naplatiti„, poručili su demonstranti.

Protestu se priključio i Studentski pokret Novi Sad, čiji je predstavnik Miran Pogačar rekao da policija u BiH sprovodi nasilje nad Davidovim roditeljima, ali i da su građani Srbije svedoci sličnog „zataškivanja ubistava“.

„Šta da kažemo za sina (vlasnik TV Pink) Željka Mitorivća, koji je mučki ubio devojčicu u Beogradu, i pobegao, a sakrili su ga“, podsetio je Pogačar.

Podsetio je i da Novi Sad i njegovi građani „jako dobro znaju vezu tog grada sa Banja Lukom i Republikom Srpskom“.

„To je javna tajna, koju nijedan medij ne sme da objavi, a to je da taj isti Dodik koji hapsi Davidove roditelje, poseduje u Novom Sadu građevinsku firmu Galens, zahvaljujući kojoj gradi šta mu se hoće i razgrađuje identitet Novog Sada, a preko leđa građana i poreskih obveznika sebi uzima profit“, rekao je Pogačar.

Sa protesta je poručeno i da se „mora stati na put policijskoj represiji„, kao i da se Davidovim roditeljima mora pružiti solidarnost u celom regionu.

„Policija ne tuče samo narod u BiH, već i u Srbiji. I ovde je policija ubila prodavca jer je pomerio tezgu par metara, svakodnevno isteruju ljude iz domova na ulicu u sred zime. Ko plaća tu policiju? Mi plaćamo tu policiju da nas bije“, povikali su okupljeni.

Na protestu je održan minut ćutanja za Davida i Dženana, a obratila se i majka preminulog Milovana Ilića, za kojeg tvrdi da je ubijen, ali da je „novosadska policija sprečila medijsko objavljivanje tog slučaja i nije dobro obavila uviđaj i prikupljanje dokaza“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga