Protest novinara Mađar soa i Het napa u četvrtak u Subotici

SVM i Nacionalni savet guše slobodu medija na mađarskom jeziku

05. jul 2016

Pojedini novinari listova Mađar so i Het Nap održaće u četvrtak, 7. jula, u 15 časova, građanski protest ispred sedišta Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) Nacionalnog saveta Mađara, zbog političkih pritisaka koje Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sprovodi kroz ovaj savet, pokušavajući da u potpunosti preuzme kontrolu u ovim mađarskim listovima.

“Ono što ni Milošević nije uspeo, uradiće MNS, oduzimajući višedecenijsko pravo od zaposlenih da se izjasne o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih listova”, navedeno je u saopštenju tih novinara Mađar soa i Het Hapa.

Novinari su naveli i da, osim ovih poteza, SVM i MNS otvoreno proganjaju i pokušavaju da otpuste sve one novinare koji se ne slažu sa ovakvim pristupom, čak i po cenu kršenja zakona.

Novinarka lista Mađar so Margareta Tomo izjavila je krajem prošle nedelje agenciji Beta da je Odbor za informisanje MNS-a doneo odluku da, nakon više od 70 godina, članovima redakcije listova Mađar so i Het Nap uskrati pravo da odlučuju o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih mađarskih medija i ocenila da je u pitanju čisto politička odluka, kojom se postavljaju urednici koji odgovaraju SVM-u.

Novinar Mađar so-a Peter Kokai, koji je ujedno i odbornik civilne organizacije Mađarski pokret (MP) u Skupštini opštine Senta, prošle nedelje je otpušten iz ovog lista zbog, kako je navedeno u obrazloženju, “obavljanja privatnih poslova”.

Na protestu u četvrtak građanima će se, osim novinara mađarskih listova, obratiti i druge kolege novinari.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga