Protest Novi Sad: Sporazumu sa narodom nedostaju vrednosti antifašizma

"Dok mi ovde stojimo, u selu Hrtkovci stoji estetska nakaza pod nazivom kuća Vojislava Šešelja. Ovo društvo neće biti slobodno dok se taj spomenik mržnji i prolivenoj krvi ne sruši"

22. feb 2019

Više hiljada ljudi učestvovalo je večeras u Novom Sadu na protestu “Jedan od pet miliona” po veoma hladnom i vetrovitom vremenu.

Oni su se okupili na Pozorišnom trgu a nakon govora, održana je šetnja centralnim gradskim ulicama. Na kraju setnje upaljenje su navijačke baklje.

Građani su nosili zastave Vojvodine i Srbije, a i transparente „Vojvodina je moja domovina“, „Niste sami“, „Počelo je“, “1244 razloga zašto je Kosovo Srbija”, “Zlo i ludilo”.

Prisutna je bila saobraćajna policija, a protest je protekao u miru, bez incidenata.

Politikolog Radivoje Jovović poručio je opozicionim političarima sa protesta da „Sporazum sa narodom“ sadrži dobre elemente, ali da je potrebno da se u njega unesu „vrednosti antifašizma, prava radnika i dogovor o spoljnoj politici“.

„Nedostaje dogovor o spoljnoj politici, antifašističkim vrednostima, dogovor o ekonomskim i socijalnim pravima. Ne smete zaboraviti radnička i socijalna prava. Ne sme se smetnuti sa uma da je ovo društvo mržnje i netrpeljivosti i da je osnova Vučićevog režima eksploatacija našeg rada i dostaojanstva“, rekao je on.

Opoziciji je poručio i da građani na ulicama „ne žele novu mačku u džaku i nove partijske poslušnike“.

Poručio je aktuelnoj vlasti da prestanu da glume „društveno odgovorne ljude koji su zainteresovani za dobro drugih“, jer to vređa inteligenciju građana.

„Dok mi ovde stojimo, u selu Hrtkovci stoji estetska nakaza pod nazivom kuća Vojislava Šešelja. Ovo društvo neće biti slobodno dok se taj spomenik mržnji i prolivenoj krvi ne sruši“, rekao je Jovović.

Šesti po redu protest „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu počeo je dolaskom više stotina studenata Univerziteta u Novom Sadu, koji su poručili da su veliku grešku napravili oni koji su „sumnjali u energiju digitalizovane omladine“.

Studenti su poručili da je njihov masovni dolazak na protest odgovor na kritike da „mlade u Novom Sadu ne zanima politika, budućnost i da su neaktivni“, i poručili da da će ih biti svake nedelje sve više.

Profesor Čedomir Čupić rekao je da je Novi Sad „Severna Atina savremenog društva“ na Balkanu, a Vojvodina „prva i poslednja Evropa“, jer je domovina svih njenih građana, nezavisno od etničkog, klasnog, religijskog ili bilo kojeg drugog pripadništva.

„Severna Atina Novi Sad zaslužuje da u savremenosti praktikuje demokratiju i više nikome se ne sme omogućiti da vlast uzurpira i da je zloupotrebi bez žestokog otpora“, rekao je Čupić u Novom Sadu.

On je građanima poručio da su u pravu što su iašli da protestuju na ulicama, jer je u Srbiji „uzurpirana demokratija“.

„Demokratiju je u ime demokratije uzurpirao jedan samovoljni čovek, i zato ste s pravom izašli na ulice, da nenasilnom borbom to uzurpatorsko zlo sklonimo i upostavimo vladavinu prava kao uslov deokratije koja više neće moći da bude uzurpirana“, rekao je Čupić.

Poručio je da su građani Vojvodine „uspravni i ne bi trebalo da budu sagnuti, niti da prihvataju bilo kakvo veštačko sagnuće“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga