Protest: Novi Sad mora biti slobodan grad

"Ovo je veće i važnije od svakog od nas pojedinačno"

01. feb 2019

Do sada najmasovniji građanski protest u Novom Sadu, gde se večeras pod parolom “Novi Sad mora biti slobodan grad”, okupilo više hiljada ljudi, završen je večeras pozivom na novo okupljanje idućeg petka.

Danas je Dan grada Novog Sada, pa je i ceo protest bio posvećen paroli “Novi Sad mora biti slobodan grad”, u znak sećanja na 1. februar 1748. godine kada je Novi Sad od habsburške carice Marije Terezije dobio status Slobodnog kraljevskog grada.

Demonstranti su nosili zastave Srbije, Vojvodine, pokreta Otpor, transparent sa likom Davida Dragičevića, mladića iz Banjaluke koji je ubijen prošle godine, nakon čega su u tom gradu organizovani masovni građanski protesti.

Građani su nosili i transperente „Sindikat zaposlenih policije uz narod u Katanićevoj 15“, „Vojvođanski Ustav iz 1974“, kao i „Pričaju nam da je bolje, a u Pošti nikad gore“.

Ubedljivo najviše transparenata bilo je sa parolom “Novi Sad mora biti slobodan grad”.

Nakon obraćanja govornika, građani su formirali kolonu koja je krenula u šetnju centralnim gradskim ulicama, a najviše se zadržala ispred zgrade Televizije Vojvodine, gde je organizovano “pet minuta buke” i gde su zapaljene tri baklje “bengalke”.

Na čelu kolone bio je kamion sa jakim razglasom i transparent “Jedan od pet miliona”.

Skup je protekao u miru, a saobraćaj je regulisala policija.

Novosadski glumac Milorad Kapor poručio je ministru prosvete Mladenu Šarčeviću sa večerašnjeg protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu, da je svojim izjavama uvredio učene ljude u Srbiji, koji su mnogo više učinili i još uvek čine za zemlju od njega.

Šarčević je ranije izjavio da je od 610 potpisa podrške srpske akademske zajednice protestima koji se odvijaju u zemlji od decembra prošle godine, „pola penzionera i pola nekih mladih istraživača koji su počeli tek juče da rade“, te da tu „nema ozbiljnih imena“.

Ko si ti Mladene Šarčeviću, negdašnji školski profesore geografije i savetniče srpske manjinske škole u Budimpešti, Južnoj Africi i Zimbabveu, da dovodiš u pitanje kredibilnost naučnika i obrazovnih radnika, koji su svi mahom završili više škole od tebe i koji su više učinili od tebe u svemu, osim u podaništvu i urušavanju institucija sistema“, rekao je Kapor.

On je poručio da Šarčević nije stao na put proizvodnji poluobrazovanih kadrova i kupovini diploma u Srbiji, zbog čega treba da ga bude sramota.

„Strah nas je da tražimo tvoju smenu, i smenu ostalih ministara, jer onaj koji vas je postavio je neverovatno talentovan da nađe još gore koji će vas zameniti. Ministre, pao si iz Etike i pred Bogom i pred narodom“, kazao je Kapor.

Kapor je kritikovao i patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, zbog izjava o protestima, kada je rekao da „oni nisu potrebni zbog problema oko snabdevanja škola i ustanova na Kosovu“.

„Ja bih i njega zamolio, kada već ne stoluje u Pećkoj patrijaršiji i tamo svojim prisustvom pomaže onoj hraboj šaci jada, već pridikuje iz topline beogradske sigurnosti, da bar ne žvrlja grafite po ikonama u hramu Svetog Save sa političkim sinom pravosnažnog osuđenika za zločine protiv čovečnosti“, rekao je Kapor.

Poslao je poruku ljudima iz Kosovske Mitorvice, koji će sutra održati isti protest u svom gradu.

„Ti ljudi će sutra, uprkos ogromnim pritiscima, održati protest, a znate šta se dešava u Kosovskoj Mitrovici sa onima koji misle svojom glavom. Da li smo svesni rizika u koji se upuštaju ti ljudi“.

Prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Radoje Čupić, čestitao je okupljenima Dan grada Novog Sada 1. februar.

„Srećan vam rođendan našeg grada i njegove slobode. Ja bih sve dao da večeras ne moram da budem ovde, ali očigledno moramo sve ponovo, jer u pitanju je sloboda, koju čovek oseća kao svoju osnovnu potrebu. Sloboda će se dogoditi samo uz vašu pomoć“, rekao je Čupić.

On je poručio građanima da moraju da budu uporni i istrajni u onome šta žele, a to je „dostojanstvo, slobda, znanje, nauka, nasuprot nedostojanstva i neobrazovanosti“.

Ovo je veće i važnije od svakog od nas pojedinačno i nešto što se odnosi na budućnost cele zemlje. Moramo popraviti školstvo i kulturu. Kultura je identitet jednog naroda. Mi samo kroz kulturu i savremenu umetnost možemo govoriti o sebi i svom identitetu kao naroda, a nalazimo se negde na dnu po izdvajanju za tu oblast, zbog čega je devastirana“, rekao je Čupić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga