Protest NDNV-a zbog zbivanja u „Dnevniku“

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava zabrinutost zbog najava da će novi glavni i odgovorni urednik list…

16. mar 2009

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izražava zabrinutost zbog najava da će novi glavni i odgovorni urednik lista “Dnevnik” biti izabran bez javnog konkursa i na nedemokratski način. NDNV upozorava da bi ovakav način izbora novog glavnog i odgovornog urednika mogao u velikoj meri da poništi sve napore koji su u profesionalizaciji lista učinjeni u periodu od 5. oktobra 2000. godine do danas. Zahvaljujući tim naporima, “Dnevnik” danas predstavlja jedan od najuglednijih, najcitiranijih i najozbiljnijih dnevnih listova u Srbiji.

Poslednjih dana mnogobrojni članovi redakcije lista “Dnevnik” obavestili su NDNV o planovima da novi glavni i odgovorni urednik bude imenovan “iza zatvorenih vrata”, protiv volje redakcije i zaposlenih u listu. NDNV upozorava one, koji su se odlučili na takav način izbora, da time rizikuju izazivanje velikog nezadovoljstva u redakciji, pa čak i odlazak pojedinih novinara, koji su vodeća pera lista “Dnevnik”. NDNV je zapanjen zbog činjenice da onima, koji su odlučili da novog glavnog i odgovornog urednika imenuju mimo volje zaposlenih, nije jasno da će takva vrsta voluntarizma neminovno voditi ka srozavanju ugleda lista i njegovog teškom mukom povraćenog ugleda.

Časna namera nemačke kompanije WAZ da, i pored većinskog vlasništva, pravo odlučivanja o postavljanju glavnog urednika “Dnevnika” prepusti manjinskom vlasniku (Skupštini AP Vojvodine, odnosno Holdingu Dnevnik u njeno ime) pokazala je, na žalost, izostanak volje vojvođanskog političkog establišmenta da se pridržava  inicijalnih postulata demokratije. Bez ikakvog objavljivanja u javnosti (za razliku od izbora novog glavnog urednika lista “Politika”), u zatvorenom krugu je odlučeno ko će biti jedini pa time i izabrani kandidat za novog glavnog i odgovornog urednika lista “Dnevnik”.

Zaposleni u “Dnevniku” o tom jedinom kandidatu nisu uopšte obavešteni, uskraćena im je mogućnost da saznaju bilo šta o profesionalnim referencama budućeg urednika, na kojim poslovima pisanja i uređivanja kojih listova se poslednjih godina dokazao, kakav mu je plan da razvije redakciju, čiji zaposleni imaju primanja koja su značajno ispod prosečne republičke zarade…

Novinari “Dnevnika” obavestili su NDNV da je reč o kandidatu koji je posle 5. oktobra 2000. godine radio u desku lista, a potom uzeo otpremninu i napustio “Dnevnik”. Zahtevamo od onih koji su se odlučili na ovakvo imenovanje glavnog urednika da obaveste javnost, stručne organizacije i nemačke poslovne partnere po kom zakonskom osnovu su se odlučili da za glavnog urednika imenuju osobu koja je već uzela otpremninu iz “Dnevnika”, a sada se u njega vraća. Zahtevamo da objasne i po kom moralnom osnovu su doneli takvu odluku.

NDNV zahteva da se pokušaj ovakvog nedemokratskog izbora glavnog urednika zaustavi i da se omogući mnogim kvalitetnim urednicima da konkurišu za to mesto, za koje su, između ostalih, zainteresovani i pojedini istaknuti novinari, ugledni profesionalci, koji nisu uzeli otpremninu iz “Dnevnika”.

NDNV

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga