Protest Južnih vesti: Vlast kontroliše skoro sve medije

Za medije u Nišu izdvojeno preko 100 miliona dinara, što je dva puta više nego za narodnu kuhinju...

12. maja 2016

Portal Južnih vesti objavio je danas na naslovnoj strani poruku u kojoj se upozorava da vlast potpuno kontroliše skoro sve medije u Srbiji, dajući im stotine i stotine miliona dianra svih građana Srbije.

U poruci sa crnom pozadinom, koja se posetiocima portala prikazuje preko celog ekrana, ističe se da su samo u ovoj godini gradske vlasti u Nišu za finansiranje medija izdvojile preko 100 miliona dinara, što je dva puta više nego za narodnu kuhinju, tri puta više nego za bezbednost u saobraćaju, osam puta više nego za osobe sa invaliditetom.

Redakcija Južnih vesti je podsetila da je pravo na informisanost jedno od osnovnih ljudskih prava i da je bez njega teško govoriti o ostvarivanju ostalih prava.

U Nišu će se danas u podne na platou ispred Narodnog pozorišta održati i protest, a svoje prisustvo su najavili predstavnici najvećih novinarskih i medijskih udruženja NUNS, ANEM, LokalPress, kao i Udruženja predsednika skupština stanara i brojnih drugih organizacija građana.

Novinarska i medijska udruženja i Lokalni antikorupcijski forum (LAF) zatražili su nedavno poništenje konkursa, na šta niko iz gradskih vlasti još nije javno reagovao.

U međuvremenu su i City radio i Južne vesti zatražili poništenje konkursa, tražeći da se novi ne raspisuje dok se ne usvoje jasni kriterijumi za izbor članova komisije, kao i da se garantuje javnost u njihovom radu.

Na protestu će biti predstavljeni i deo rezultata monitoringa niških medija tokom izborne kampanje, koje je sproveo BIRODI.

(Autonomija, Južne vesti)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga