Protest Jedan od pet miliona: Zahtev da Šarčević snosi odgovornost zbog bahatosti

"Đaci žele da odu iz zemlje, jer se vlada nepotizmom i lažnim diplomama"

22. juna 2019

Zahtev da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević snosi odgovornost zbog „svoje bahatosti i ogromnih problema u obrazovanju“ upućen je večeras sa 29. po redu protesta „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, uz ocenu da o zemlji danas odlučuju „nosioci lažnih diploma i lažnih doktorata“.

Učesnici današneg protesta, koji je bio posvećen stanju u prosveti, su, tokom šetnje, došli da zgrade Radiotelevizije Srbije i izlepili je slikama građana koji su bili izloženi „nasilju vlasti“, kao odgovor što „nikome od njih nije omogućeno da se obrati u programu te televizije“.

Protest je počeo, po običaju, kod Terazijske česme, gde su održani poznati protesti početkom devedesetih godina protiv tadašnje vlasti, odakle je portparolka Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Vesna Vojvodić Mitrović poručila da je Šarčević „pokušao da zamagli svoju odgovornost i za poslednja dešavanja kod polaganja mature i optuži niz ljudi“.

„Šarčević je obećao da će u budućnosti, kada se uvede digitalna matura biti bolje – možda, ali ne sa njim“, poručila je večeras kod Terazijske česme.

Ona je rekla da njeni đaci „žele da odu iz zemlje, jer ne vide sebe u sistemu gde se vlada nepotizmom i lažnim diplomama„.

Ona je napomenula da se danas sa vrha vlasti u državi izgovaraju velike reči o brzoj digitalizaciji, dok istovremeno jedna petina škola nema uređen sanitarni čvor, a 550 škola je bez fiskulturne sale.

Prema njenim rečima, vlast šalje obećanja kao „sedativ“ kako bi umirila kritičku svest građana.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović najavio je da otpočinje potpisivanje peticije kako bi se smanjila količina rijaliti programa na televizijama i uveli programi za decu i maloletnike.

„Nećemo Zmaja od Šipova, već Jovu Jovanovića Zmaja. I nećemo Mikija iz Kupinova, već Mikija Mausa“, poručio je Manojlović.

On je istakao da je borba protiv sadašnjeg sistema vlasti „test normalnosti i zdravog razuma“.

„Mi ćemo uspeti, ali treba strpljenja. Ne sumnjajte, napravićemo normalnu zemlju“, rekao je Manojlović.

Jedan od najmlađih organizatora protesta „Jedan od pet miliona“, kako je predstavljen, Martin Bežinarević, rekao je da će se uvek boriti da se njegovo i drugačije mišljenje čuje.

„Verujem da možemo da uspostavimo normalne institucije“, rekao je on.

Okupljeni su krenuli u protestnu šetnju noseći na čelu povorke veliki transparent „Jedan od pet miliona“.

Kod zgrade RTS, jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, rekao je da je toj medijskoj kući „izgleda okej kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić poziva na nasilje“ i dodao da je ta televizija „sluga režima“.

„Vi ste lažna narodna televizija i samo jedan šraf vlasti“, rekao je Marković, kod zgrade RTS čija su ulazna vrata prekvirena i nalepnicama „Stop nasilju budi normalan“.

On je poručio i da opozicija treba da nastavi sa bojkotom parlamenta.

Time je i okončan večerašnji protest uz poruku da se protesti nastavljaju i pozivom na naredno okupljanje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga