- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Protest Jedan od pet miliona: Vučić priprema kontramiting u Novom Sadu

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu, najavili su danas da će protest biti održan u tom gradu i 12. aprila, za kada je zakazan i miting u okviru kampanje „Budućnost Srbije“.

Kako je navedeno u najavi protesta, Građanska inicijativa „Jedan od pet miliona“ podnela je danas i zvaničnu prijavu svog protestnog skupa za petak 12. april u Novom Sadu.

Mesto i vreme održavanja skupa su isti kao i za sve proteste koji se u Novom Sadu održavaju svakog petka od 18. januara, a to je Pozorišni trg u 18 časova.

„Skup pristalica aktuelne vlasti koji za isti dan i isto vreme u centru Novog Sada najavljuju i pripremaju vođa režima Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka, biće zapravo kontramiting sasvim u duhu poslednje decenije prošlog veka i zloglasnih kontramitinga Slobodana Miloševića„, piše u najavi.

Dodaje se da organizovanje mitinga „Budućnost Srbije“ u Novom Sadu predstavlja „pokušaj vlasti da izazove međusobne sukobe učesnika dva skupa“.

„Sve da bi im taj sukob poslužio kao izgovor za državnu i svaku drugu represiju prema organizatorima i učesnicima antivladinih protesta, a možda i zabranu centralnog protesta koji se dan kasnije održava u Beogradu“, stoji u najavi.

Dodaje se da najava režimskog skupa u isto vreme i „praktično na istom mestu kada se održava i građanski protest protiv tog istog režima“ – nije uplašila učesnike protesta „Jedan od pet miliona“.

„Nije nas uplašila, ali je nedvosmisleno pokazala kako našu zemlju danas vode neodgovorni ljudi opasnih namera. U režimskom kontramitingu vidimo i ostvarenje pretnje koju je pre dve nedelje uputio novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, kada je javno pozvao pristalice vlasti da se obračunaju sa svojim političkim protivnicima i građanima koji protestuju“, piše u najavi.

Dodaje se i da „eventualno nasilje i sukobe 12. aprila mogu izazvati jedino pristalice vlasti“, te da za takav razvoj događaja i za postupke na kontramitingu „odgovornost treba isključivo da snose organizatori kontramitinga“.

„Svi skupovi ‘Jedan od pet miliona’ u Novom Sadu su do sad prošli bez i najmanjeg incidenta što nedvosmisleno pokazuje kako je reč o mirnim protestima koji će takvi i ostati“, poručili su organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!