Protest Jedan od pet miliona: Više nema nazad, sistem mora da se razmontira

"Srbija je postala favela u kojoj caruje Srpska napredna stranka"

29. juna 2019

Protest „Jedan od pet miliona“ završen je večeras ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) gde su učesnici pozvali zaposlene na javnom servisu da se, kako su naveli, oslobode straha.

Ispred zgrade RTS-a organizatori su poručili da je uloga građana da opominju vlast, da kažu slobodno šta misle, ali i da se pobune kada nešto nije u redu.

Protest je večeras počeo u 19 časova kod Terazijske česme, a protestna kolona je krenula u šetnju do zgrade RTS-a preko Trga Nikole Pašića, zatim ulice Dečanske, Nušićeve, Makedonske, Svetogorske i Takovske.

Na današnjem protestu govornici su pozvali na bojkot izbora ukoliko se ne ispune uslovi protesta.

Na protestu su govorili jedan od organizatora Srđan Marković, potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i bivši aktivista „Otpora“ Srđan Milivojević.

Milojević je kazao da je situacija posle sedam meseci protesta u Srbiji, kako je ocenio, još gora.

On je pozvao sve političke partije opozicije na bojkot izbora.

„Sam izađi na njih“, poručio je Milivojević predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe Savez za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović izjavio je da su šestomesečenim protestima postavljeni temelji nove Srbije i da će opozicija, ako izborni uslovi budu fer i demokratski, nastupiti zajedno i pobediti.

Nema šanse da ne pobedimo ako izbori budu fer i pošteni. Ako predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ne omogući fer i poštene izbore, svi ćemo ih bojkotovati, a on će se tako sam ispisati iz demokratskog života. Ostaće predsednik samo za one koji mu u Sava centru aplaudiraju kao da im život od toga zavisi“, rekao je Jovanović.

Ulazimo u jesen sa velikim kapitalom – dogovorom građana, istaknutih pojedinaca i opozicije i više nema nazad – sistem mora da se razmontira i napravi novi, naveo je Jovanović.

Jovanović je rekao da SNS više nikada neće pobediti u Beogradu i da se građani i opozicija bore protiv sistema u kojem caruju, kako je naveo, ljudska glupost, pohlepa, bahatost i nesposobnost.

„Nisu naši pravi protivnici neki Vesići i Jovičići, oni su samo pojavni oblici jednog degenerisanog sistema. Oni su prošlost, a mi smo u prethodnih šest meseci postavili temelj jedne nove Srbije“, naveo je Jovanović.

Jovanović je istakao da prioriteti po promeni vlasti neće biti „faraonski stadioni od 250 miliona evra“, nego izgradnja infrastrukture, kako elementarne nepogode više ne bi uništavale imovinu građana.

Bivši aktivista „Otpora“ Srđan Milivojević kazao je da su protesti, kako je ocenio, upalili baklju slobode i da se Srbija ne može umiriti.

Milivojević je naveo da je u Srbiji posle sedam meseci protesta situacija, kako je ocenio, još gora.

„Cela Srbija danas je Brus, Kruševac, Grocka, i Srbija je postala favela u kojoj caruje Srpska napredna stranka„, rekao je Milivojević.

Glumac Branislav Lečić poručio je Vučiću da ispuni zahteve protesta ili će, kako je naveo, Vučić ići sam na izbore.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga