Protest Jedan od pet miliona u Pančevu: Građani šetaju dok vlast ne ode

"Džaba im sve, jedan slobodan čovek koji šeta vredniji je od 1.000 plaćenih botova"

09. feb 2019

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je sinoć u Pančevu uz poruku da će građani šetati dok aktuelna vlast ne ode.

Devojka koja je govorila u ime organizatora negodovala je što se Pančevci prisiljavaju da dočekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom predstojeće posete Pančevu.

„Svakog petka smo ovde i bićemo tu dok ti vođo ne odeš. On i njegov režim to jako dobro znaju i zato obilazi Srbiju sa svojim putujućim cirkusom koji u nedelju dolazi u naš grad. Dočekaće ga ucenjeni radnici javnih preduzeća i zdravstvenih radnika, koje jure po bolnici jer nije ispunjena kvota. Džaba im sve, jedan slobodan čovek koji šeta večeras vredniji je od 1.000 plaćenih botova“, kazala je ona.

Muzičar i pesnik Marko Šelić Marčelo rekao je da je cela Srbija ove nedelje postala dom za vešanje, da je reč vešala u javnosti prethodnih dana upotrebljena više puta nego što su je dželat i sudija iz nekog minulog veka u životu izgovorili, a da još niko nije razumeo ko su i čiji su ljudi koji su doneli improvizovana vešala na protest u Beogradu.

„Da li je reč o režiji režima ili ličnom neukusu nekih šetača pod znacima navoda šaljivdžija“, kazao je Šelić i dodao da niko normalan ne poziva na vešanje i da ono što je oduvek bila retorika Aleksandra Vučića nikada ne sme biti retorika demonstranata.

Šelić je rekao da nema dve Srbije i da građani imaju samo sebe, kao i da sami moraju da pokidaju povodac na kojem vlast u Srbiji drži narod.

On je rekao da je pravo opozicionih lidera da šetaju među demonstrantima koji imaju pravo da im poruče da nemaju amneziju, da pamte ubistvo gardista, Milana Pantića, da im kažu kako se pod zakonom o poreklu imovine misli na sve, pa i na njih.

„Ovo je naša poslednja šansa. Ako sada ne skupimo hrabrosti možemo slobodno u kolektivnu migraciju. Razumem svakoga ko se boji, ali kažem skupite hrabrost“, kazao je Šelić navodeći da citira glumca Nikolu Koja.

Penzionisani profesor srpskog jezika Petar Markuš pozdravio je okupljene rekavši im da su oni uzdanice tog grada, koje su prisustvom pokazale da su sačuvali svoje moralno i duhovno zdravlje „osobine koje se ne mogu kupiti, već koje se moraju sticati godinama samoostvarivanjem i borbom protiv nasilja i zla“.

„Nažalost, mnogo je naših sugrađana koji su se toga odrekli i prodali se za bedno uhleblje onima koji su postali gospodari njihovih sudbina, onima koji ih u suštini preziru, ali i koriste za sve svoje prljave poslove za radnu snagu, kao područnike i priručnike koji više ne mogu da krenu nazad i da se vrate među hrabre, odlučne i poštene ljude“, kazao je Markuš.

On je rekao da cilj budućih okupljanja treba da bude nenasedanje na provokacije, da odlučno formulišu svoje zahteve, da budu dostupni i prihvatljivi svim poštenim i odlučnim građanima koji hoće da žive u slobodnoj, a ne zarobljenoj zemlji.

Okupljeni su duvali u pištaljke i nosili transparente. Novo okupljanje najavljeno je za idući petak u 18 sati.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga