Protest Jedan od pet miliona: Želimo slobodnu Srbiju, slobodne izbore i slobodne medije

"Trgovi su danas parlament"

06. jula 2019

Protest Jedan od pet miliona završen je večeras ispred policijske uprave „29. novembar“ porukom da izbora neće biti ukoliko se ne promene izborni uslovi.

„Bojkotovaćemo ih kao i sve institucije koje ne slušaju svoje građane. Poručujemo vlastima da ne želimo da vas trpimo, ne možete da se igrate sa slobodnomislećim ljudima“, kazala je jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović.

Predstavnik Inicijative Ne davimo Beograd Miloš Injac rekao je da „neki postaju ministri finansija iako su odgovorni za rušenja, dok drugi za učešce u protestima bivaju kažnjavani zatvorom“.

„Kazne korumpirane pravde prema aktivistima samo će pojačati našu borbu“, rekao je Injac obraćjaći se okupljenima sa kamiona ispred zgrade uprave policije, koji je potom podigao srednji prst i upalio baklju.

Protestna šetnja Jedan od pet miliona zaustavila se večeras na kratko ispred zgrade RTS-a, a okupljeni su pozvali novinare te medijske kuće da se priključe protestu uz ocenu da „svojom ćutnjom postaju saučesnici ovog režima“.

„Od dve godine vlasti Ane Brnabić, kod vas se nije mogla čuti ni reč kritike na njenu vladu koju su obeležili samo laž, nasilje i korupcija“, kazao je jedan od organizatora protesta Srđan Marković.

Sa zvučnika koji se nalazi na kamionu tom prilikom je pušten govor Ane Brnbić u kojem ona svoje kritičare naziva „lažnom elitom“.

Trgovi su danas parlament, na njima moramo biti da bi ova nelegtimna vlast ispunila zahteve za ispivanjavanje fer izbora“, poručeno je danas sa trideset prvog protesta „Jedan od pet miliona“.

Profesorka Univerziteta u Nišu Tamara Milenković Kerković kazala je da vlastima neće proći ukoliko misle da raspišu izbore kao u Lučanima gde se glasalo „džipovima i pritiskom na građane“.

„Ako vlast raspiše nelegitimne izbore pozivam sve žene da uđemo u institucije i kažemo vlastima ‘dosta je bilo'“ rekla je ona i dodala „ako ne bude fer izbora, neće ih ni biti“.

Ona je navela da prisustvujemo „skakavcima koji dolaze sa plagiranim radovima i kupljenim diplomama“ zbog kojih „deca beže iz Srbije“ i poručila „ne damo im decu, neka oni idu“.

Prema njenim rečima „slobodarski Niš“ danas liči na „prokletu kasabu punu rupa okovanu u ludačku košulju partokratije“.

„Oteli su aerodrom, automobili lete u vazduh, gore hoteli“, rekla je ona.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković poručio da se mora nastaviti sa bojkotom parlamenta, prema njegovim recima ko to prekrši „biće saučesnik Marijana Rističevića, Aleksandra Martinovića, Ane Brnabić i Aleksandra Vučića“.

Želimo slobodnu Srbiju, slobodne izbore i slobodne medije„, rekao je on.

Odbornika Skupštine Stari Grad Uroš Marković kojeg su „Radio televizija Srbije i Pink cenzurisali tokom davanja izjave na bazenu ‘Milan Gale Muškatirović'“ rekao je da danas Beograđani „žive kao taoci u ‘poseljačenom diznilendu’ Gorana Vesića“.

„Neću dozvoliti da uzmu bazen ‘Milan Gale Muškatirović’ jer oni žele da ga daju ‘najnaprednijim botovima’ i svojim prijateljima“, rekao je on.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga