Protest istoričara iz regiona protiv zloupotreba istorije u procesu EU integracija Severne Makedonije

"Stvaranje makedonske nacije se ne razlikuje od načina na koje su nastale sve druge nacije, a pravo na samoopredeljenje je osnovno ljudsko pravo”

18. nov 2020

Grupa istoričara iz regiona uputila je danas otvoreno protestno pismo zbog zloupotrebe istorije u procesu evropskih integracija Severne Makedonije i zatražili i od istoričara i od političara da ne potpiruju nacionalističke konflikte.

“Sukobi oko istorije i istorijskih simbola ponovo su važna politička tema u Jugoistočnoj Evropi. Poslednjih meseci vlada Bugarske preti blokadom početka pregovora između Brisela i Skoplja, tražeći od Severne Makedonije da prihvati ‘istorijsku istinu’ da makedonski identitet i jezik imaju bugarske korene i da su makedonsku naciju stvorili Tito i Kominterna. Osuđujemo ovaj slučaj istorijskog revizionizma i zloupotrebu istorije u političke svrhe”, navodi se u pismu.

Dodaje se da je takav pristup opasan ne samo za istoriju kao humanističku disciplinu, već i za demokratiju i prosperitet regiona, ali i same Evropske unije.

“Nametanje ‘istorijskih istina’ je neprihvatljivo i opasno. Stvaranje makedonske nacije se ne razlikuje od načina na koje su nastale sve druge nacije, a pravo na samoopredeljenje je osnovno ljudsko pravo”, istakli su istoričari.

Od evropskih institucija i država zatražili su da reaguju na zloupotrebe istorije, poštujući osnovne principe Evropske unije koji su na Balkanu i u Evropi ugroženi, kao što su različitost, antifašizam i demokratija.

“Evropska unija je stvorena kao lek protiv loših iskustava iz prošlosti i zato ne dozvolimo da se iskrivljavanjem istorije uništavaju principi na kojim se temelji ideja o ujedinjenoj Evropi”, navodi se u pismu.

Protestno pismo su potpisali Dubravka Stojanović, HusnijaKamberović, Tvrtko Jakovima, Božo Repe, AdnanPrekić, Snježana Koren, Milivoj Bešlin, Damir Agičić, Branimir Janković, Momir Samardžić, Olga Manojlović Pintar, Hrvoje Klasić, Radina Vučetić, Srđan Milošević, Aleksandar R. Miletić, Veljko Stanić, Petar Žarković, Dragan Markovina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pomor
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga