Protest ispred zgrade Predsedništva – aplauz pa pištaljke i udaranje u šerpe

Srđan Milivojević: Na protest došli građani različitih političkih opredeljenja koji se ne slažu sa načinom na koji je vlast vodila borbu protiv koronavirusa

07. maj 2020

Protest ispred zgrade Predsedništva Srbije, koji je organozovao Građanski otpor, počeo je večeras oko 20 sati i trajao je do 21 sat.

Kako je javio N1, okupljenima se obratio jedan od organizatora, opozicioni aktivista i nekadašnji narodni poslanik Srđan Milivojević, rekavši da su na protest došli građani različitih političkih opredeljenja koji se ne slažu sa načinom na koji je vlast vodila borbu protiv koronavirusa. On je pozvao na svakodnevna okupljanja.

U 20 časova prisutni su aplaudirali zdravstvenim radnciima, a nakon toga u 20.05 je počela buka – okupljeni su udarali u šerpe i duvali u pištaljke.

Učesnici protesta su u jednom trenutku odlučili da „opkole“ zgradu.

Poručeno je da se želi drugačiji odnos vlasti prema građanima.

Među prisutnima su bili i lideri opozicije, profesori Beogradskog univerziteta i druge javne ličnosti.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović i nekoliko desetina građana je u jednom trenutku preskočilo postavljenu barijeru pre ulazom predsedništva iz Pionirskog parka i raspravljalo se sa pripadnicima, kako su sami rekli, privatnog obezbeđenja i pripadnica specijalne jedinice vojske Kobra.

Građani su se ljudima koji se nalaze u Predsedništvu obratili povicima „Vučiću lopove“, „Uhapsite Vučića“ i „Vučiću leči se“, koristeći i megafone.

Ispred zgrade Predsedništva nalazilo se više ljudi koji nisu u uniformama, kao i nekoliko pripadnika vojske.

Organizacija Građanski otpor pozvala je građane ranije da se u 20:05 časova pojave na prvom protestu koji organizuju ispred zgrade na Andrićevom vencu u kojoj je kabinet predsednika Srbije.

„Više nisu ugroženi samo naša sloboda i teško osvojene demokratske vrednosti našeg društva. Sada su ugroženi i naši životi, katastrofa je ušla u naš dom i postala sastavni deo života u Srbiji„, poručio je Građanski otpor.

Građanski otpor je neformalna organizacija koja je preuzela proteste subotom nakon što je pokret „1 od 5 miliona“ odustao od njih.

(N1, Beta), Foto: N1

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga