Protest ispred radnje Gerlena zbog rasističkih izjava

Govoreći o stvaranju parfema Samsara, tokom dnevnika televizije Frans 2 u petak, Gerlen (73), potomak osnivača te čuvene kompanije, rekao je: "Tada sam radio kao crnac. Ne znam da li su crnci uvek tako radili, ali..."

24. okt 2010

Oko stotinu ljudi danas je protestovalo u Parizu na Jelisejskim poljima ispred prodavnice čuvenog francuskog parfimera Žan-Pol Gerlena (Jean-Paul Guerlain) koji je nedavno dao rasističke izjave.

Pozivi na bojkot kozmetičkih proizvoda kompanije Gerlen umnožavaju se u Francuskoj, posle rasističkih izjava Gerlena, a neka udruženja zatražila su i odgovor na međunarodnom nivou. Demonstranti su ispred radnje stavili prazne boce parfema.

Govoreći o stvaranju parfema Samsara, tokom dnevnika televizije Frans 2 u petak, Gerlen (73), potomak osnivača te čuvene kompanije, rekao je: „Tada sam radio kao crnac. Ne znam da li su crnci uvek tako radili, ali…“

Posle brojnih kritika na društvenim mrežama na Internetu, Žan-Pol Gerlen se saopštenjem izvinio svima „koje su povredile njegove šokantne izjave“, a kompanija Gerlen reagovala je ocenjujući da se radi o „nedopustivim“ ocenama.

Savet udruženja crnaca CRAN najavio je da će pokrenuti „akciju na međunarodnom nivou protiv proizvoda LVHM“, kompanije koja je vlasnik Gerlena, osuđujući njeno „ćutanje“ povodom tog slučaja.

Očekuje se da će CRAN i Pokret protiv rasizma i za prijateljstvo među narodima narednih dana podneti tužbu, što je prethodno učinila organizacija SOS Rasizam.

Još neka udruženja pozvala su „sve crnce i potomke crnaca“ da više ne kupe nijedan parfem marke Gerlen.

Kompanija Gerlen bila je u vlasništvu porodice Gerlen od 1828. do 1994. godine, kada ju je kupila međunarodna korporacija LVHM.

Žan-Pol Gerlen poslednji je majstor za pravljenje parfema te porodice, a povukao se 1992. godine.

(Beta-AFP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga