Protest Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, više hiljada građana u protestnoj šetnji

"RTV više nije javni servis već je postizborni plen"

30. sep 2016

Više hiljada građana okupilo se u četvrtak uveče ispred Skupštine grada Beograda na protestu Inicijative Ne da(vi)mo Beograd i potom krenulo u protestnu šetnju prema tužilaštvu u Katanićevoj ulici, zbog nelegalnog rušenja objekata u naselju Savamala.

Pod sloganom „Nema straha, nema predaje“, učesnici šestog po redu protesta nosili su transparente na kojima piše: „Nikad više robom“, „Ne damo“, „Pada Mali, pašće i veliki“, „Maske su pale“, „Fantomke vam lepo stoje“, „Zbog slobode, ne damo“, kao i žutu patku koja je postala simbol protesta.

Predstavnik Inicijative Radomir Lazović ukazao je na to da su se organizatori protesta tokom prehodnih meseci suočavali sa raznim pritiscima i napadima u medijima, u čemu su kako je naveo, prednjačili Informer, Srpski telegraf i televizije Pink i Studio B.

„U Informeru su se imena organizatora protesta pojavila 45 puta. Zaokružili su nam glave, ali nema straha i nema predaje“, kazao je Lazović i dodao da su pretnje upućivane svima koje su, kako je rekao, „medijski lešinari označili kao mete“.

Obraćajući se učesnicima protesta, Lazović je zatražio od pravosudnih organa i policije da „ne budu saučesnici već da obavljaju svoj posao“, dodajući da nije moguće saznati broj predmeta Savamala niti ko je tužilac u tom postupku.

Jedna od liderki Pokreta Podrži RTV, Sanja Kljajić ocenila je da je ovaj protest „borba ne samo za Beograd, već za celu Srbiju“.

„Tražimo ostavke a ne smene, tražimo utvrđivanje prvo moralne a zatim i krivične odgovornosti“, kazala je Sanja Kljajić i dodala da se to odnosi na sve koji su imali veze sa slučajem Savamala ali i na upravu Radio-televizije Vojvodina (RTV).

„RTV više nije javni servis već je postizborni plen“, ocenila je ona i dodala da se na RTV-u dešava cenzura.

PROTEST ZBOG RUSENJA U SAVAMALI

Protest je sa govornice podržao i aktivista Filip Vukša, poznat po tome što je trebalo da bude kažnjen zbog uređivanja autobuskih stajališta u Ustaničkoj ulici, a skupu je prisustvovao i Ljubiša Preletačević Beli sa ostalim članovima mladenovačkog pokreta „Sarmu probo nisi“.

Nakon obraćanja govornika, učesnici protesta krenuli su u šetnju centralnim gradskim ulicama koja je završena ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva u Katanićevoj 15, jer je tužilaštvo proglasilo za tajnu ime tužioca koji postupa u slučaju rušenja objekata u četvrti Savamala.

Identitet tužioca nije saopšten ni nakon što je poverenik za informacije od javnog značaja naveo da takvo postupanje nije u skladu sa zakonom.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd protestuje zbog rušenja objekata, vezivanja i maltretiranja ljudi u Savamali i neodazivanja policije na pozive građana u pomoć, u noći 24. na 25. aprila.

Iako je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kao krivce za rušenje u Savamali označio gradsku vlast, još niko nije odgovarao.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga