Protest građana Zrenjanina zbog visokih cena grejanja i načina njihovog obračuna

"Skandalozno ponašanje nadležnih u gradskoj toplani i lokalnoj samoupravi"

14. dec 2016

 

Nezadovoljni građani Zrenjanina protestvovaće u četvrtak 15. decembra zbog visokih računa za centralno grejanje i problema sa načinom obračuna, saopštio je Centar za potrošače (CZP) “Begej”.

U saopštenju se navodi da su predstavnici ovog udruženja još pre sedam meseci predali prvi dopis nadležnima u Skupštini grada u kojem je ukazano na “nelogičnosti nekih odluka koje se odnose na snabdevanje toplotnom energijom preko daljinskog grejanja, koje su suprotne zakonima i Ustavu Srbije”, ali da nisu dobili nikakav odgovor.

U međuvremenu, dodaje se, problemi su kulminirali visinom pristiglih oktobarskih i novembarskih računa.

Predsednik Upravnog odbora CZP “Begej” Dušan Kokot istakao je da je metodologija obračuna potrošnje najveći problem, posebno od kako su u nekim zgradama ugrađeni delitelji toplote, od kada se prešlo i na drugačiji način naplate.

On navodi da u nekim zgradama računi potrošača za oktobar za stan od 60m2 iznose 12.000 dinara, a za novembar i do skoro 20.000 dinara.

U drugim zgradama gde su uvedeni delitelji toplote, prema analizi CZP, oni koji se greju imaju enormno visoke račune, jer im se računa udeo u ukupnoj potrošnji, a naplaćuje po isporučenoj energiji koja stiže do podstanice.

“Ovakvo stanje je nenormalno, a skandalozno je što nadležni u gradskoj toplani i lokalnoj samoupravi izgleda nemaju problem sa tim. Zato protest vidimo kao jedino rešenje i odlučili smo se na ovaj način borbe i ostvarivanje osnovnih potrošačkih prava jer ni jedan drugi legitimni način za ostvarivanje tih prava nije urodio plodom”, poručio je rekao je Kokot i dodao da CZP u rešavanju ovog problema udruženo radi sa pravnicima i sa predstavnicima kućnih saveta zgrada u najvećim naseljima gde gradska toplana isporučuje centralno grejanje.

U saopštenju se napominje i da su “protivzakonite i protivustavne odluke Skupštine grada dovele do ove situacije u kojoj je pored navedenih problema sa visokom cenom grejanja, primetno i da grad pokušava da napravi monopol kroz javno preduzeće ‘Toplana i grejanje’, zato što postoji i otežavajuća birokratska norma, odnosno nemogućnost za individualnu odluku jednog domaćinstva-potrošača da se isključi sa mreže daljinskog grejanja.”

Udruženje CZP “Begej” objavilo je i rezultate analize sprovedene u Zrenjaninu za cene različitih sistema grejanja.

„Analiza je rađena na primeru potrebnih 5000 kilovat/časova za jedan prosečan stan. Uzevši u obzir cene energenata, izračunato je da cena grejanja gradske toplane iznosi 70.000-80.000 dinara, grejanje na gas je 60.000 dinara, dok je grejanje na kotao i čvrsto gorivo 30.000 dinara, a najjeftinije je na toplotne pumpe i iznosi 17.000 dinara“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će nezadovoljni Zrenjaninci na istom protestu izraziti neslaganje i sa nedavnom odlukom toplane da krene u postupak privatno-javnog partnerstva na nejasan i netransparentan način, posebno u odnosu na javno dobro i vlasništvo koje nad gradskom toplanom i drugim gradskim preduzećima imaju građani.

CZP poručuje da neće odustati od ove borbe u zastupanju građanskih prava kroz ulične akcije, performanse i protesne šetnje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga