- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Protest frilensera: Zakazan sastanak Vlade Srbije i Udruženja radnika na internetu o porezu

Predsednik Udruženja radnika na internetu, Miran Pogačar, saopštio je danas na masovnom protestnom skupu u Beogradu da su ga „upravo zvali iz Vlade“. Za ponedeljak je zakazan razgovor predstavnika tog udruženja s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim, i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković, naveo je on.

„U toku protesta zvao me je šef kabineta i rekao mi da ćemo sa njima sesti za pregovarački sto“, rekao je Pogačar pred Domom Skupštine Srbije gde je priređen protestni skup.

On je rekao da je „vlast izgleda razumela ulične proteste“ i da će „uvek biti na ulici ako je to potrebno“.

„Mi smo solidarni i sa drugima čija su prava ugrožena i bićemo i zbog njih na ulici ako treba“, rekao je Pogačar.

Okupljeni na protestnom skupu krenuli su u povorci do obližnje zgrade Vlade Srbije.

Saobraćaj vozila je zaustavljen, a na čelu kolone, iza koje su učesnici protesta, nalazi se veliki transparent „Porez da, pljačka ne“.

Frilenseri zahtevaju da država odustane od retroaktvne naplate poreza i da s predstavnicima vlasti pregovaraju o oporezivanju svog specifičnog rada iz Srbije za poslodavce u inostranstvu.

„Porez treba da se plaća, ali tek po donošenju novog zakona koji će regulisati naš status“, rekao je Miran Pogačar, predstavnik Udruženja radnika na internetu.

Po njegovim rečima, retroaktivno plaćanje višegodišnjeg poreza o kojem ranije nisu ni bili obavešteni, ali to sada od njih traži vlast, jeste „državna pljačka“.

Neki od njih nose transparente sa natpisima „Moj tata nije kriminalac“, „Prvo zakon onda porez“, „Budžet im fali 80 posto, nek da (Siniša) Mali“, a neki stariji drže transparente „Penzioneri su uz frilensere“.

Na kamionu sa ozvučenjenjem je veći transparent „Porez da, pljačka ne“.

Kod kamona dva mladića jašu plastične tigrove na naduvavanje pod transparentima „Ekonomski tigar ne jede svoju decu“ i „Ako odemo, jahaćete magarce“.

Saobraćaj ispred Skupštine je zaustavljen jer su prostor ispunili okupljeni, a građani i dalje pristižu, čuju se vuvuzele i pištaljke.

Okupljeni su odali poštu Oliveru Ivanoviću i lekarima koji su umrli od posledica korona virusa.

(Beta, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!