Protest ekstremista u Novom Sadu

Protest nekoliko stotina mladića u Novom Sadu zbog proglašenja nezavisnosti Kosova završen je danas oko 14.30 bez…

17. feb 2009

Nacizam protiv bilo kakve različitostiProtest nekoliko stotina mladića u Novom Sadu zbog proglašenja nezavisnosti Kosova završen je danas oko 14.30 bez većih incidenata, ali je policija privela najmanje četvoricu demonstranata.
Portparol novosadske policije Stevan Krstić rekao je agenciji Beta da protest nije bio zvanično prijavljen.
Pokret „1389“ saopštio je da su uhapšena dvojica njegovih aktivista koji su nosili plakate sa natpisom „Početak bune na dahije“ i slikama čelnika aktuelne vlasti.
Kolona od nekoliko stotina demonstranata, među kojima je najviše bilo srednjoškolaca, blokirala je danas u Novom Sadu nekoliko saobraćajnica.
Demonstrante su pratile jake policijske snage, koje su bile raspoređene na više punktova po gradu.
Krstić je objasnio da je policija pojačala prisustvo „iz preventivnih razloga“, poučena iskustvom od prošle godine, kada je tokom demonstracija došlo do ozbiljnih incidenata.
Demonstranti su uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“, „Nož, žica, Srebrenica“, „Čanka pod nož“, uvredljive poruke na račun predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića, parole podrške haškom beguncu Ratku Mladiću, „Novi Sad je srpski grad“, kao i brojne uvredljive parole na račun Albanaca.
Demonstranti su nosili srpske zastave, zastave klerofašističke organizacije „Obraz“, zastave organizacije „1389“, a primećeni su i članovi neonacističke organizacije Nacionalni stroj.
Kolonu je predvodio vođa Obraza Mladen Obradović.
Demonstrante su predvodili i usmeravali stariji ljudi u majicama na kojima s prednje strane stoji znak organizacije „Obraz“, dok na leđima velikim slovima piše „Srbin“.
Demonstranti su palili baklje i bacali jake petarde, takozvane topovske udare.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga