Protest ekoloških aktivista u Novom Sadu: Zaštita prirode, a ne profit

"Krajnje je vreme da stanemo na put uništavanju prirode"

16. nov 2019

„U toku je bezobziran napad na najdragocenija bogatstva kojima Srbija raspolaže. Ako mi danas ne zaštitimo prirodu, budućnost naše dece biće mračna“, poručili su predstavnici Ekološkog fronta sa protesta u Novom Sadu.

Na centralnom Trgu slobode organizovali su protest „ZA ŽIVOT, ŠUME, VODE I GRAD“ sa pet osnovnih zahteva: da se stavi moratorijum na izgradnju novih i rušenje svih do sada izgrađenih derivacionih malih hidroelektrana, da se osnaže nezavisne i uticajne inspekcijske službe, da se obustave svi planski dokumenti koji su na štetu grada i života u njemu, i omogući puno učešće građana u urbanističkom planiranju Novog Sada, da se izradi Katastar zelenila Grada Novog Sada, te potpuno zabrani ekonomska seče šuma u nacionalnim parkovima, a posebno u NP „Fruška gora“.

„Zaštićena područja u Srbiji moramo da štitimo i širimo, a ne da ih uzurpiramo i kvarimo. Postoji li negde prostor gde profit nije pregazio interes za osnovnim ljudskim potrebama? Srbija ima novu strategiju koja se izgleda bavi pošumljavanjem. Međutim, ona ne uključuje građane. Nema strategije, nema plana šta treba da se radi sa onim što već postoji“, rekla je Iva Marković iz organizacije „Pravo na vodu“.

Učesnici protesta poručili su i da predstavnici republičke, pokrajinske i gradske vlasti donose odluke i sprovode politiku koja je u interesu investitora i kapitala, što ugrožava kvalitet života svakog pojedinca.

„Sve učestalije uništavanje drveća i zelenih površina u urbanim sredinama sprovodi se uprkos protivljenju građana. Krajnje je vreme da stanemo na put uništavanju prirode„, poruka je Ekološkog fronta.

U toku govora ispred Gradske kuće, Trgom slobode prošao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa episkopom bačkim Irinejom Bulovićem i drugim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, a demonstranti su ih ispratili povicima.

Nosili su transparente sa različitim porukama, poput „Reke i šume nisu na prodaju“, „Dosta zuluma“, „Nema tih para da se proda Stara“, „Za zeleni Grad“, ali i „Stočarstvo je vodeći uzrok klimatskih promena“ i „Podrška narodu Bolivije, smrt imperijalizmu“.

Protest su završili šetnjom do Kampusa Univerziteta u Novom Sadu, ostavljajući usput pismo za Javno preduzeće „Urbanizam“.

Ekološki front čine Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, ZA „Krov nad glavom“ Novi Sad, Društvo za zaštitu i proučavanje prica Srbije, NIDSBE „Josif Pančić“, kao i inicijative „Sačuvajmo Liman od betona“ i „Ne damo livadicu“.

Napominju kako im je cilj udruživanje ekoloških i drugih organizacija radi promene, kako kažu, trenutno neodrživog stanja u Srbiji, a naročito u Novom Sadu.

(tekst i foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga