Protest DS ispred suda zbog hapšenja Novakovića

"Cilj im je da i pokrajinsku vlast unište i prekomponuju. Gospodo, neće moći!"

25. sep 2013

Nekoliko stotina građana okupilo se danas na protestu Demokratske stranke (DS) ispred zgrade suda u Novom Sadu, zbog hapšenja funkcionera te partije i šefa poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislava Novakovića.

„Ovo je početak ozbiljnog otpora početku diktature u Srbiji, bahatosti i nepoštovanju pravosuđa. Demokratska stranka se više neće zaustaviti“, rekao je okupljenima predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin.

On je naveo da je policija Novakovića juče „izvukla iz bolničkog kreveta“ i privela.

„Uhapsili su čoveka koji je simbol skromnosti. Mnogo je Bora danas u Srbiji, mnogo je Novakovića u Srbiji. Svi smo mi Bore!“, kazao je Vasin.

Upitao je vlasti u Srbiji da li uopšte imaju savesti, kada su u stanju da hapse ljude tako što ih odvode iz bolnica, tako što hapse građane pred decom.

„Neka im je sve to na dušu, ako oni dušu uopšte imaju“, rekao je Vasin.

Delegacija DS predala je na pisarnici suda otvoreno pismu tužilaštvima i sudovima, u kojima ih je pozvala da rade po zakonima, a ne po „diktatima gospodara iz senke“.

„Scenario je uvek isti: hapšenja se najavljuju u tabloidima, žrtve se proglašavaju krivima, kriminalizuju i ko god se usudi da kaže da treba sačekati da policija, tužilaštvo i sudovi urade svoj deo posla, biva progonjen“, rekao je Vasin.

On je upitao kako je moguće da niko iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) još uvek nije procesuiran, iako na sudovima ima dovoljno dokumenata koji terete pojedine funkcionere te partije.

Upitao je kako je moguće i da pojedini visoki funkcioneri SNS niakda nisu odgovarali za zločine koji nikada ne zastarevaju, kao što su zločini protiv čovečnosti.

Vasin je ocenio da će republičke vlasti sada pokušati da „kriminalizuju“ pokrajinske vlasti, jer je Vojvodina „poslednji bastion demokratije“.

„Cilj im je da i pokrajinsku vlast unište i prekomponuju. Gospodo, neće moći!“, porucio je Vasin.

Na vlasti u Vojvodini je koalicija DS, Lige socijaldemokrata Vojvodine i saveza vojvođanskih Mađara, koja u parlamentu ima većinu od 78 poslanika, od ukupno 120.

Borislav Novaković i još sedam osoba uhapšeni su juče, zbog sumnje da su oštetili budžet Grada Novog Sada za 1,3 miliona dinara. Među uhapšenima su i vlasnik Industrije mesa „Matijević“ Petar Matijević i vlasnik „Aleksandar gradnje“ Vojislav Gajić.

Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov kazala je novinarima nakon protesta da je jučerašnja smena gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa pokazatelj da SNS ne preza ni od čega da otme vlast čak i u onim gradovima, poput Beograda, u kojima je pretrpeo ubedljiv poraz na izborima prošle godine.

Ona je dodala da današnji protest DS-a u Novom Sadu ne predstavlja pritisak na pravosuđe, već apel sudovima da sude po zakonima, a ne po željama vladajućih stranaka i tabloida.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga