Protest: Demonstranti uz radnike Pošte, nastavak protesta za vikend

"Ustajemo protiv diktature i celog sistema izrabljivanja i pljačke"

19. apr 2017

Učesnici „Protesta protiv diktature“ u Novom Sadu, njih nekoliko desetina, okupili su se u podne ispred zgrade Pošte, kako bi dali podršku radnicima tog preduzeća koji su danas u štrajku upozorenja, a najavljeno je da će šetnje nastaviti za vikend.

Student doktorand Filozofije na Univerzitetu u beogradu Filip Šaćirović rekao je da današnjim okupljanjem učesnici pokazuju da je Protest protiv diktature „čvrsto na strani radnika“.

„Radnici Pošte godinama trpe srozavanje svoje profesije i kvaliteta života, što duže rade to su manje plaćeni, što su siromašniji to im se poručuje da treba duže da rade“, rekao je Šaćirović.

Prema njegovim rečima, nakon izjava da Pošta navodno bolje posluje, teret održavanja tog preduzeća je zapravo „sve više prebačen na pleća radnika, koji neretko moraju sami da kupuju i osnovna sredstva za rad“.

„Bitna im je samo dobit, dok se gubici radnih ljudi ignorišu i radni čovek troši kao još jedna sirovina. Zato smo danas ovde i solidarišemo se i ustajemo protiv diktature i celog sistema izrabljivanja i pljačke“, rekao je Šaćirović.

On je upozorio da je ophođenje prema Pošti „simbol načina na koji se gazde i njihove stranke ophode prema većini radnika“, da se nastavlja pljačka preduzeća i sakupljanje političkih poena preko funkcija u javnim preduzećima na kojima su „prevaranti“.

„Nećemo da dužina i kvalitet naših života budu određeni potrebama gazda i političara. Ne pristajemo da naš rad njima ostavlja lagodan život, a nama samo račune i dugove. Dole krađa radnog vremena, dole otimanje od radničkih plata, dole zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, svi u štrajk“, poručio je Šaćirović.

Prisutnima se obratila i predsednica sindikata Solidarnost Gordana Kojić, koja je rekla da iako taj sindikat nema organizaciju unutar Pošte, oni su došli da podrže radnike

Dodala je da radnici i predstavnici sindikata u Pošti ne treba da se boje, te da je trebalo da izađu i obrate se prisutnima, kako „ne bi dozvolili da se njihova deca bore za ono što oni nisu uspeli da sačuvaju“.

Najavljeno je da će šetnje i protesti biti nastavljeni za vikend, zbog loših vremenskih uslova.

Protest protiv diktature održava se svakodnevno u Novom Sadu već 13. dana, a učesnici su poručili da neće odustati dok ne budu ispunjeni zahtevi koje su izneli na prethodnim okupljanjima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga