Protest autora projekta i izložbe „…by the way…“

Kustosi i umetnici iz Graca uputili su javni protest povodom sve učestalijih reakcija javnosti na kampanju koja se poslednjih dana vodi, a u direktnoj je vezi sa projektom „...by the way…“. „Nepodnošljivo iskustvo je videti, da je sloboda umetnosti u Srbiji ozbiljno ugrožena. Mi stajemo protiv glasina i provokacija bulevarske štampe, koja namerno pokušava da iskoristi naš projekat i prikaže ga u nekom sasvim drugom svetlu“, navodi se u otvorenom pismu autora izložbe.

04. apr 2011

Povodom sve učestalijih reakcija javnosti na kampanju koja se poslednjih dana vodi, a u direktnoj je vezi sa projektom „…by the way… Savremena austrijska scena“, kustosi i umetnici iz Graca uputili su javni protest.
Zatečeni i zaprepašćeni protestujemo kao kustoskinje i kustosi, kao umetnice i umetnici, jasno i glasno protiv cenzurisanja umetnosti u Novom Sadu danas i u buduće. Nepodnošljivo iskustvo je videti, da je sloboda umetnosti u Srbiji ozbiljno ugrožena.
Mi stajemo protiv glasina i provokacija bulevarske štampe, koja namerno pokušava da iskoristi naš projekat i prikaže ga u nekom sasvim drugom svetlu.  Projekat smo realizovali na poziv Muzeja  savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a kao povratnu posetu umetnica i umetnika iz Srbije, zajedno sa novosadskim muzejskim timom u Gracu.
U našem projektu, gde se na plakatima nalaze inscenirani motivi nasilja, na molbu agencije za postavljanje plakata, naši su umetnici u svoj rad integrisali, od nje traženi tekst, gde se kaže da je reč o radu umetnika,  a ne scenama nasilja.
Kao što se može pročitati, naš koncept je sledeći: „Centralno pitanje koje su sebi postavili umetnice i umetnici jeste, na kakvu bi recepciju javnih i umetničkih iskaza o dirigentima naše sadašnjosti postavljenih na umetničku scenu, – politici i ekonomiji, egoizmu i osećaju za kolektiv, neoliberalizmu i društvenom poretku, zatvorenim i otvorenim društvima, hijerarhiji i toleranciji itd. – trebalo računati u zemlji sa drugačijom tradicijom, a verovatno i sa sopstvenom stvarnošću. Podstrek na otvoreni diskurs o teoriji umetnosti, štaviše o umetničkoj praksi na najrazličitijim nivoima recepcije bi trebalo da bude jedan od glavnih ciljeva ovih susreta koji se šire iz grada u muzej i iz muzeja u grad.“
Medijska stvarnost ulice nas je sustigla: nije se istraživalo, nego smo uprljani sa ozbiljno zamišljenim podsmešljivim prigovorima, koji su na isključivo oportunistički način iskorišćeni. Protiv toga stojimo odlučno i zajedno sa našim koleginicama i kolegama iz Muzeja, kao i sa prijateljima umetnosti u Novom Sadu i Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga