Protest AP-a vlastima Mađarske zbog maltretiranja novinara

Novinar ove agencije je bio primoran da izbriše nekoliko snimaka, uključujući onaj na kome policija obara izbjeglicu

16. sep 2015

Američka novinska agencija Asošijejted pres uputila je protest mađarskoj Vladi jer je mađarska policija nakratko privela jednog od novinara ove agencije Luku Mucija koji je bio primoran da izbriše i nekoliko snimaka, uključujući onaj na kome policija obara izbjeglicu.

Incident se dogodio tokom vikenda dok je Muci snimao migrante kako preko polja prelaze granicu između Srbije i Mađarske, nedaleko od grada Reskea.

Muci navodi da je policija krenula da zaustavi migrante i dopustili su psu sa brnjicom na njuški da napadne jednog od Sirijaca, kojeg su oborili na zemlju.

Jedan od policajaca primijetio je da Muci snima i pokušali su da ga zaustave, iako se on indentifikovao kao novinar. Policija ga je spriječila da nazove agenciju ili svoje kolege.

Policija je Mucija odvela u tamni dio ispred centra za registraciju migranata i zahtijevala je da vidi snimak, nakon čega je zatražila da sve obriše.

U protestnom pismu koje je agencija uputila mađarskoj Vladi navodi se da je ponašanje policajaca neprihvatljivo i da novinarima treba da se dozvoli da izvještavaju, a da pri tom nisu izloženi riziku od fizičkog zlostavljanja i bez straha da će vlasti uništiti legalno napravljene snimke.

Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač osporio je tvrdnje agencije i, prema njegovim riječima, policajci su od Mucija zatražili da vide da li ima ikakvih snimaka i da su vidjeli da nema tako da nisu mogli da zahtijevaju da bilo šta briše.

Muci tvrdi da tek nakon što je obrisao snimak dobio je nazad svoje dokumente i dozvoljeno mu je da ode.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga