- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Protest 10.000 ljudi za multikulturnu Finsku

Više od 10.000 demonstranata okupilo se u utorak u glavnom gradu Finske, Helsinkiju, kako bi pokazali svoju privrženost multikulturnoj Finskoj, nekoliko dana nakon kontroverznih izjava jednog zastupnika desnice koja sudjeluje u vlasti.

Zastupnik stranke Pravi Finci, Olli Immonen, napisao je u petak na Facebooku da sanja o „snažnoj i hrabroj naciji, koja će pobijediti košmar zvan multikulturalnost“.

Te riječi odmah su izazvale val nezadovoljstva širom zemlje.

Na demonstracijama u utorak okupilo se više od 10.000 osoba, a one su prošle bez incidenata, saopćila je helsinška policija.

Podrška demonstracijama

Više visokih političkih čelnika dalo je podršku demonstracijama.

„Finska je uvijek bila internacionalna zemlja, a osobe stranog porijekla obogatile su naš kulturni i ekonomski život na vrlo značajan način“, riječi su premijera Juhe Sipile na zvaničnoj stranici Vlade Finske.

Pod pritiskom da se ogradi od Immonena, koji je već izazvao skandal u junu pozirajući s neonacistima, predsjednik Pravih Finaca, Timo Soini, ujedno i šef diplomatije Finske, rekao je da ostavlja Zastupničkom klubu Parlamenta da se izjasni o njegovoj sudbini nakon ljetne pauze.

„To sve nije dobro za reputaciju stranke“, rekao je.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!